14:11, 18 Martie 2018
, Stirile PRO TV

Gest sfidator al lui Kim Jong-un. ”Coreea de Nord e prea ocupata sa faca plutoniu”


Coreea de Nord a repornit reactorul care produce plutoniu, asta arata o analiza a imaginilor din satelit la Centrul de Cercetare Nucleara din Yongbyon, relateaza CNN.
Noi imagini surprinse din satelit şi examinate de experţi occidentali sugerează că regimul de la Phenian a început teste preliminare la unul dintre reactoarele sale de la Centrul de Cercetare Nucleară din Yongbyon, conform CNN.

 

„Dacă reactorul funcţionează din nou, după cum sugerează dovezile, înseamnă că producţia de plutoniu a fost reluată pentru programul său de arme nucleare”, susţin cercetătorii.

 

Potrivit expertilor de la Jane’s Intelligence Review, citaţi de CNN, imaginile din satelit sugerează că Reactorul Experimental cu Apă Uşoară (ELWR) ar putea fi operaţional ”fără avertizare” până la finalul anului.

 

Este încă neclar dacă reactorul va fi folosit la generarea de electricitate sau pentru programul nuclear.

 

Informaţia vine în contextul în care se fac pregătiri pentru summit între liderii din Coreea de Nord şi cea de Sud care prefaţează o posibilă întâlnirea dintre Kim Jong-un şi Donald Trump.

 

Întâlniri şi convorbiri telefonice la vârf s-au succedat începând de joi pentru a concretiza summitul istoric anunţat, dar neconfirmat încă oficial, între Trump şi liderul nord-coreean.

 

”Coreea de Nord e prea ocupată să facă plutoniu pentru a vorbi despre întâlnirea cu Trump”, au scris cei de la vice.com care mai notează că mulţi experţi nu au încredere în bună credinţa a Coreei de Nord.

 

Aceştia sugerează că liderul de la Phenian se foloseşte de Trump ca să ofere legitimitate regimului său şi că nu va renunţa la arsenalul său nuclear.

 

Sursa: CNN

Alte ştiri despre: