14:10, 14 Iulie 2017
, PRO TV

Furtul miliardului, investigare lenta si scurgeri de informatii convenabile guvernarii - Anticoruptie.md


Investigarea delapidarilor bancare din Republica Moldova este lenta, fara o delimitare clara intre diferite tipuri de fraude care au avut loc in sistemul bancar. Pe de alta parte, sunt admise scurgeri de informatii, care modeleaza o perceptie publica convenabila guvernantilor despre investigarea furtului miliardului, constata expertii Transparency International - Moldova si IDIS Viitorul in cadrul unui raport de monitorizare a evolutiilor in sectorul financiar-bancar, in perioada decembrie 2016 - mai 2017, noteaza anticoruptie.md


 

Autorii documentului lasa sa se inteleaga ca, in prezent, poate fi constatata o mimare a investigarii active a fraudelor. Potrivit lor, doar o investigatie credibila poate stabili cu exactitate actorii, coordonatorii si institutiile implicate in delapidari, marimea fondurilor extrase, beneficiarii reali, pentru ca ulterior sa fie posibila recuperarea, cel putin, a unei parti din mijloacele fraudate.

 

In perioada de monitorizare au fost inregistrate anumite progrese in activitatea sectorului financiar bancar din Republica Moldova, cu toate acestea, el ramane in continuare expus unor riscuri sporite de fraudare, sustin autorii raportului. „Aceste riscuri, in mare parte, vin din partea grupurilor de interese care sunt direct sau indirect implicate in gestionarea atat a sectorului in intregime, cat si a unor banci aparte.

 

De rand cu sectorul bancar, si alte sectoare financiare non-bancare sunt expuse riscurilor de fraudare, in special, sectorul asigurarilor, un domeniu mai putin monitorizat de autoritatile publice si mai putin dispus sa respecte standardele de activitate si normele prudentiale”, potrivit analizei.

 

In context, expertii precizeaza ca Banca Nationala a Moldovei si bancile comerciale nu au reusit deocamdata sa finalizeze procedurile de analiza si evaluare a fiecarei banci in parte, asa cum reiese din angajamentele autoritatilor fata de institutiile internationale.

 

Nu au fost finalizate nici procesele de transparentizare a proprietarilor si beneficiarilor finali ai institutiilor bancare, iar trei banci - Moldova-Agroindbank, Moldindconbank si Victoriabank - raman sub supravegherea speciala instituita de BNM in iunie 2015. 

 

 

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE ANTICORUPTE.MD

Alte ştiri despre: