09:35, 10 Martie 2018
, PRO TV

Franco Frattini nu spune clar in ce conditii si cand va fi retrasa armata rusa din estul Republicii Moldova - Europa Libera


„Exista o diferenta clara intre fortele trilaterale moldo-ruse-transnist rene de menţine a pacii si Grupul Operational al Fortelor Rusetti (GOTR)”. Despre trupele ruse de mentinere a pacii din regiunea transnistreana, Frattini spune ca ele mentin securitatea si asigura libera circulatie in zona de la Nistru, scrie europalibera.org.


 

Franco Frattini nu spune însă clar în ce condiţii şi când va fi retrasă armata rusă din estul Republicii Moldova, dar a repetat că OSCE e în continuare pregătită să sprijine procesul de retragere şi distrugere a muniţiilor ruseşti, oprit în 2004, dacă şi când acesta va fi reluat, scrie europalibera.org.

 

Întrebat despre cum ar putea influenţa reglementarea transnistreană simpatia pe care el însuşi se presupune că o are pentru preşedintele rus Vladimir Putin, şi prietenia declarată cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, Franco Frattini a evitat un răspuns direct:

 

„Am o reţea vastă de contacte şi consider acest lucru un avantaj, care mă va ajuta să cresc progresul în procesul de reglementare. Da, am relaţii bune cu domnul Lavrov, la fel cum am cu politicieni şi oficialităţi din Europa şi Statele Unite”.

 

La întrebarea: „Ce statut ar merita regiunea transnistreana în cadrul Republicii Moldova?”, Franco Frattini spune că decizia ţine de competenţa părţilor, adică de Chişinău şi Tiraspol.

 

În altă ordine de idei, Franco Frattini a exclus faptul că reglementarea ar putea fi în dezavantajul Republicii Moldova, fie că procesul este rapid sau gradual.

 

Reprezentantul preşedinţiei italiene a OSCE a negat că ar acorda Rusiei un rol special în procesul de reglementare a acestui conflict îngheţat: „Ceea ce am declarat, şi ceea ce cred, e că rolul Rusiei este la fel de important ca şi rolul celuilalt co-mediator al misiunii, a Ucrainei, la fel ca al celorlalţi parteneri internaţionali în procesul „5+2”.”

 

Franco Frattini a salutat în special cele cinci înţelegeri protocolare (din opt) semnate de Chişinău şi Tiraspol, în noiembrie 2017, vizând mărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului, care prevăd: deschiderea podului de la Gura Bâcului - Bâcioc, apostilarea diplomelor transnistrene, activitatea şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului şi repunerea în drepturi a fermierilor din raionul Dubăsari. Referitor la accesul fermierilor, Frattini şi-a exprimat speranţa că ţăranii care au depus „seturi de documente către autorităţile transnistrene” vor primi „din nou accesul la terenurile lor, la timp pentru plantarea de primăvară”.

Alte ştiri despre: