08:40, 9 Aprilie 2012
, IN PRO

FOTO si VIDEO. 7 aprilie, comemorat la Paris. Moldovenii au scandat "Cerem arestarea mafiei Voronin!"


7 aprilie a fost comemorat si la Paris. Mai multi cetateni ai Republicii Moldova au organizat un miting in fata Ambasadei noastre din capitala franceza si au scandat lozinci anti Voronin si anticomuniste.Mitingul a inceput cu un minut de reculegere in memoria victimelor evenimentelor din aprilie 2009. Manifestantii condamna fosta guvernare pentru cruzimea cu care au fost torturati mai multi tineri in comisariatele din tara, dar si faptul ca pana astazi nu au fost trase la raspundere persoanele implicate.

 

Participantii la mitingul "Flacara Libertatii - comemorarea evenimentelor din aprilie 2009" au scandat ”Fara Dreptate nu exista Libertate!", "Cerem arestarea mafiei Voronin!", "Cand va fi dreptate?" si "Jos procurorul".

 

Mitingul a fost organizat de catre Clubul Liberal Paris cu sprijinul Consiliului Coordonator al Diasporei Republicii Moldova in Franta. La manifestatie a fost prezent si un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova.

 

Participantii la protest au adoptat o Rezolutie adresata actualului Presedinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti:

 

"Domnule Presedinte,

 

Noi, participantii la mitingul din 7 aprilie 2012 "Flacara Libertatii - comemorarea evenimentelor din aprilie 2009", tinem sa va felicitam cu investitura Dumneavoastra în functia de Presedinte al Republicii Moldova. Pentru noi aceasta zi de 7 aprilie este nu doar "Ziua Libertatii", mai este si o zi de doliu. Va reamintim ca în timpul acelor tragice evenimente peste 600 de tineri au fost sechestrati si supusi torturii în comisariatele de politie si unii din ei chiar au decedat.

 

De atunci au trecut trei ani, dreptate însa nu s-a facut pentru aceste victime. La Procuratura Generala au parvenit 108 plângeri, dintre care numai 58 au ajuns în instanta. Magistratii au pronuntat doar doua decizii de condamnare, în ambele cazuri au fost aplicate pedepse cu suspendare. Pâna în prezent au fost achitati 19 politisti. Consideram ca aceste rezultate nu sunt satisfacatoare, mai mult - sunt chiar rusinoase.

 

Prin urmare va rugam sa va implicati si sa urmariti personal desfasurarea acestor anchete în vederea accelerarii procesului justitional si asigurarii corectitudinii si echitatii acestuia.

 

Credem ca dispuneti de experienta si instrumentele necesare, aveti încrederea cetatenilor, care la sigur vor fi decisive atât în restabilirea dreptatii în cazul 7 aprilie, cât si pe tot parcursul mandatului Dumneavoastra.

 

Paris, 7 aprilie 2012"


Alte ştiri despre: