18:10, 15 Iulie 2017
, Stirile Pro TV

Fostul premier Tony Blair sustine ca Marea Britanie ar putea ramane in UE. "Reformele sunt de acum in programul Europei"


Reprezentantii Uniunii Europene (UE) vor accepta o inasprire a reglementarilor cu privire la imigratie in sensul dorit de Regatului Unit, pentru a pastra tara in blocul european, afirma sambata fostul premier britanic Tony Blair, relateaza AFP.


 

”Responsabilii europeni, potrivit unor discutii pe care le-am purtat, sunt pregatiti sa ia in considerare schimbari in sensul dorit de Regatul Unit, inclusiv cu privire la libertatea circulatiei. Insa aceasta optiune este exclusa”, si-a exprimat regretul fostul premier intr-un articol pentru cercul sau de reflectie, Institute for Global Change.

 

Libertatea circulatiei in interiorul UE si imposibilitatea ca regatul sa-si controleze imigratia au fost unul dintre motivele centrale ale votului britanicilor in favoarea unei iesiri din UE in referendumul de la 23 iunie 2016.

 

David Cameron a obtinut in februarie 2016, cu patru luni inainte de referendum, o consolidare a ”statutului special” al Regatului Unit in UE, printr-o ”frana de urgenta” cu privire la anumite ajutoare sociale acordate migrantilor europeni, pe o perioada de sapte ani, insa aceste reforme au fost considerate insuficiente de electoratul pro-Brexit.

 

Blair apreciaza ca alegerea presedintelui francez Emmanuel Macron a schimbat dinamica europeana.

 

”Examenul rational al optiunilor ar include-o in mod judicios pe cea de a negocia cu Regatul Unit ramanerea sa intr-o Europa pregatita sa se reformeze si sa faca jumatate drum catre noi”, scrie fostul premier.

 

”Reformele sunt de-acum in programul Europei”, apreciaza el.

Alte ştiri despre: