14:55, 31 Ianuarie 2013
, INPRO

Fermierii, nemultumiti: Statul discrimineaza producatorii mici si le ofera putine subventii


Statul discrimineaza producatorii mici si le ofera mai putine subventii decat gospodariilor corporative. Aceasta este reactia fermierilor la regulamentul privind modul de subventionare a agricultorilor, aprobat ieri de Guvern. De cealalta parte, ministrul Agriculturii spune ca statul nu imparte fermierii in mari si mici, ci le ofera ajutor in baza acelorasi criterii.


 

Presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, spune ca, desi gospodariile taranesti obtin o recolta de doua ori mai mare decat gospodariile corporative, producatorii mari primesc peste 80 la suta din subventiile oferite de stat.

 

”Exista anumite interese de grup, cineva lobeaza anumite intreprinderi”, a specificat presedintele Federatie Nationale a Fermierilor, Valeriu Cosartciuc.

 

”M-a mirat profund acuzatiile. Noi nu facem diferenta intre agricultori, dar noi nu putem sa dam la unul care are 1 ha la fel ca la unul care are 20 de ha”, a mentionat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

 

”Sunt riscuri  mari, cetatenii vor pleca peste hotare, statul isi aduce aminte numai cand ii trebuie voturi", a afirmat Cosarciuc.

 

Dl Cosarciuc poate sa scrie o teza de doctorat si s-o promoveze", a replicat Bumacov. 

 

Fondul de subventionare, prevazut pentru acest an, este de 460 de milioane de lei, cu 60 de milioane mai mult decat anul trecut, datorita fondurilor europene. In tara sunt inregistrate 330 de mii de gospodarii taranesti si 2100 de gospodarii corporative.

Alte ştiri despre: