10:59, 9 Noiembrie 2018
, PRO TV

Este un pas bun, dar nu este suficient. Reactia FMI dupa modifcarile facute de democrati la legea privind amnistia fiscala


"Este un pas bun, dar nu este suficient. Sunt necesare masuri suplimentare" - asta spun expertii Fondului Monetar International despre modificarile facute de deputati la legea privind amnistia fiscala.


 

Reactia oficiala a FMI:

„Aprobarea de curând a modificărilor în textul Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală constituie un pas în direcţia cea bună, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru a elimina problemele apărute în urma aprobării Legii, ce ţin de guvernare şi de aspectele bugetar-fiscale. Experţii FMI vor menţine dialogul strâns cu autorităţile, acordând asistenţă în ceea ce priveşte măsurile de atenuare a riscurilor bugetar-fiscale, consolidare a administrării fiscale şi sporire a disciplinei fiscale”.

 

Ieri, in plen, deputatii au facut modificari la legea privind amnistia fiscala. 100 de mii de functionari publici au fost exclusi din lista beneficiarilor. Iar mai nou, cei care vor dori sa isi legalizeze banii ascunsi vor achita o taxa mai mare. Democratii spun ca au facut asta ca sa intre in gratiile partenerilor externi dupa ce au fost dur criticati pentru adoptarea acestui document.

 

Modificarile presupun si majorarea taxei pentru beneficiarii acestei legi, de la 3 la 6 la suta din suma ascunsa si care urmeaza sa fie declarata autoritatilor. Ieri, 8 noiembrie, proiectul schimbat a fost votat in doua lecturi de majoritatea deputatilor.

 

Legea Amnistiei fiscale a fost votata in aceasta vara. Atunci, reprezentantii ambasadei SUA, cei de la FMI si ambasadorul UE la Chisinau s-au aratat dezamagiti si ingrijorati de adoptarea acesei legi, pentru ca ar sumbina angajamentul Republicii Moldova in lupta impotriva coruptiei. Opozitia mentiona ca prin aceasta miscare s-ar incerca legalizarea miliardului furat.


Alte ştiri despre: