08:47, 13 August 2018
, PRO TV

Erdogan il ameninta pe Trump: ”Nu putem sa spunem decat la revedere”


Recep Tayyip Erdogan a declarat ca deprecierea lirei turcesti este rezultatul unui ″complot politic″⁣ impotriva tarii sale, care va riposta prin cautarea de noi piete si aliati, in timp ce relatiile cu SUA sunt tensionate, relateaza AFP.


 

“Scopul operaţiunii este de a obţine o capitulare a Turciei în toate domeniile, de la finanţe la politică. Ne confruntăm din nou cu un complot politic. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge″, a spus declarat Erdogan în faţa susţinătorilor săi la Trabzon, oraş situat la Marea Neagră (nord-est).

 

Dacă Washingtonul este dispus să sacrifice relaţiile cu Ankara, Turcia va răspunde căutând ″noi pieţe, noi parteneriate şi noi aliaţi, în detrimentul celui care a lansat un război economic împotriva întregii lumi, inclusiv a ţării noastre″⁣, a ameninţat el.

 

″Nu putem să spunem decât la revedere aceluia care decide să-şi sacrifice parteneriatul strategic şi o alianţă de o jumătate de secol cu o ţară de 81 de milioane de locuitori pentru a-şi salva relaţii cu grupări teroriste’, a spus preşedintele turc.

 

Turcia şi Statele Unite sunt parteneri în cadrul NATO. SUA au o bază importantă la Incirlik, în sudul Turciei, utilizată în prezent ca centru de operaţiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Preşedintele Erdogan a respins vineri preocupările legate de deprecierea lirei, îndemnându-i pe turci să ″nu-şi facă griji″⁣, declaraţie ce survine în contextul în care moneda naţională a înregistrat scăderi record în ultimele săptămâni pe fondul unei crize diplomatice cu SUA, relatează Reuters, AFP şi dpa.

 

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, aliaţi NATO, s-au tensionat pe fondul încarcerării în Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzaţii de terorism, situaţie care a determinat impunerea de sancţiuni americane împotriva a doi dintre miniştrii lui Erdogan şi ameninţări cu restricţii comerciale.

 

Ankara reproşează de asemenea SUA sprijinul acordat în Siria miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG). Ankara consideră că această miliţie are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizaţie ″teroristă″⁣ de către Turcia, dar şi de către SUA.

 

Sursa: Agerpres

Alte ştiri despre: