11:02, 16 Iulie 2017
, Stirile Pro TV

Erdogan a comemorat un an de la puciul esuat din Turcia printr-un miting urias. "Le voi smulge capul tradatorilor"


Presedintele turc si-a trait clipa de glorie in noaptea de sambata spre duminica, cu prilejul festivitatilor prilejuite de comemorarea loviturii de stat esuate.


 

Sute de mii de turci au comemorat in noaptea de sambata spre duminica un an de la tentativa de lovitura de stat impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a promis sa le ”smulga capul tradatorilor”, relateaza AFP. Marcand acest eveniment care a traumatizat Turcia, Erdogan a participat la un miting in masa la Istanbul, unde a inaugurat un memorial dedicat celor 250 de victime ale puciului esuat, iar apoi a sustinut un discurs emontionat in Parlament, la Ankara, dupa care a inaugurat, in zori, alt memorial in fata palatului prezidential.

 

Zeci de persoane s-au adunat in apropierea palatului, iar mii de alte persoane au venit sa asiste la acest ultim eveniment, care a incheiat ceremonia oficiala a acestei prime aniversari. Esecul puciului a fost salutat de Erdogan ca o ”victorie a democratiei”, insa riposta sa in forta, marcata de arestari si destituiri in masa a provocat ingrijorarea tarilor europene si unor ONG-uri cu privire la drepturile omului.

 

Erdogan a comemorat un an de la puciul esuat din Turcia printr-un miting urias

 

Acuzandu-l pe predicatorul Fethullah Gülen ca se afla in spatele puciului, ceea ce acesta neaga, Ankara a lansat epurari de o amploare fara precedent impotriva unor presupusi sustinatori ai acestuia - peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 destituite in valuri succesive. ”Vom smulge capul acestor tradatori”, a amenintat sambata noaptea Erdogan, intr-un discurs inveninat, in apropiere de Podul Martirilor de la 15 iulie, peste Bosfor, la Istanbul, in fata unei multimi de cateva sute de mii de persoane.

 

Reiterandu-si sustinerea fata de reinstituirea pedepsei cu moartea, Erdogan a propus introducerea unei tinute unice pentru presupusii pucisti incarcerati, dupa modelul combinezonului portocaliu pe care-l poarta detinutii de la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay (Cuba).

 

Opozantii sai il acuza de deriva autocratica de la tentiva de stat, insa Erdogan a respins criticile, inclusiv occidentale, denuntand o ”lipsa de empatie” a tarilor europene, cu care relatiile s-au tensionat. Guvernul turc afirma ca masuri de exceptie, adoptate in cadrul starii de urgenta instituite de un an, sunt necesare pentru a curata statul de elemente gulemiste care l-au infiltrat in mod sistematic timp de zeci de ani.

 

Vineri peste 7.000 de militari, politisti si angajati ai mai multor ministere au fost radiati prin decret. Insa, depasind cadrul presupusilor sustinatori ai lui Gülen, aceasta urmarire a vizat mediile prokurde, ale caror principali lideri politici au fost incarcerati, jurnalisti critici sau ONG-uri.

Alte ştiri despre: