20:43, 4 Iulie 2018
, PRO TV

Dupa luni intregi de proteste ample, modificarile la codul penal al Romaniei au trecut de parlamentul de la Bucuresti. Adoptarea in Camera Deputatilor a fost la limita - VIDEO


Dupa luni intregi de proteste ample, modificarile la codul penal al Romaniei au trecut astazi de parlamentul de la Bucuresti. Adoptarea in Camera Deputatilor a fost la limita, cu doar doua voturi peste minimul necesar. Opozitia si presedintele Klaus Iohannis au anuntat deja ca vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile, astfel ca actul normativ nu va intra in vigoare in perioada urmatoare, ci doar dupa ce magistratii CCR se vor pronunta.


 

In mare graba, legea a fost trimisa astazi la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. Imediat, Comisia de profil s-a reunit si in doar 2 ore au parcurs Codul Penal. Proiectul de modificare a legii a trecut cu 167 de voturi pentru, minimul necesar fiind de 165.

 

Redefinirea abuzului in serviciu ca infractiune, doar daca functionarul sau rudele foarte apropiate au primit foloase necuvenite sau dezvinovatirea neglijentei in serviciu sunt doar cateva dintre prevederile controversate.

 

Opozitia a acuzat ca textul a fost scris pentru a-l salva de probleme penale pe Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta, la 3 ani si jumatate de inchisoare, cu executare pentru instigare la abuz in serviciu.

 

Nicu FALCOI, SENATOR USR: "PSD-ul a inventat un nou mod de a fura: hotia altruista, in care imparti cu ceata de haiduci politici tot ce ai furat de la romani."

 

 Dragnea a raspuns la aceste acuzatii printr-o intrebare. 

 

Liviu DRAGNEA, SEF PSD:Credeti ca ma lasa astia sa scap asa usor? Nu.”

 

 Reactia pesedintelui Romaniei Klaus Iohannis nu a intarziat sa apara. Seful statului a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala modificarile votate la Codul Penal, pe care le-a calificat drept revoltatoare.

 

Klaus IOHANNIS, PRESEDINTE ROMANIA:Modificarile care s-au facut, in buna masura, sunt fie inutile, fie chiar toxice sau daunatoare, si am de gand sa folosesc toate instrumentele constitutionale pentru a contesta aceste doua acte normative, Codul Penal si Codul de Procedura Penala.” 

 

 Inainte de asta si opozitia anunta ca va face acelasi lucru, astfel ca actul normativ nu va intra in vigoare in perioada urmatoare, ci doar dupa ce judecatorii CCR se vor pronunta. A reactionat si Comisia Europeana, membrii acesteia s-au aratat ingrijorati fata de aceasta decizie si au declarat ca urmaresc cu atentie aceste schimbari. Legile justitiei, contestate de romani in strada.

 

Zeci de mii de oameni au protestat in Bucuresti si in tar in nenumarate randuri, incercand sa impiedice adoptarea modificarilor.

Alte ştiri despre: