16:42, 12 Noiembrie 2017
, PRO TV

Dupa ce socialistii au anuntat ca strang semnaturi pentru ca Moldova sa devina republica prezidentiala, in tara au inceput sa apara panouri in care Dodon cere mai multe drepturi - VIDEO


Dupa referendumul din capitala, socialistii vor sa organizeze unul in intreaga tara. Ei au inceput colectarea semnaturilor pentru ca Moldova sa devina republica prezidentiala, iar in unele localitati deja au aparut panouri cu Igor Dodon si mesaje ca isi doreste mai multa putere. In doua saptamani PSRM spune ca a reusit sa adune 6 la suta din numarul necesar de semnaturi. Ei spera ca in 4 luni le vor colecta pe toate.


 

“Sustine republica prezidentiala, pentru ordine… - Dvs aveti nevoie de republica prezidentiala? - Daaaa.”

 

Astfel de panouri in care presedintele Igor Dodon cere mai multe drepturi pentru a face ordine in tara au aparut deja pe strazi.

Asta dupa ce la sfarsitul lunii octombrie, socialistii anuntau ca vor merge din casa in casa ca sa intrebe oamenii daca vor republica prezidentiala.

 

“-Ce inseamna republica prezidentiala? - Nu cum, unita.”

 

“Trebuie sa fie ca in armata, presedintele in fata. “

 

“Un guvernant si ar fi numai unul si am sti de la cine sa cerem, unde sa ne adresam.”

 

 “Asta nu inseamna daca maine o sa fiu presedinte, o sa-mi dati imputernici si o sa fac regula. Trebuie de facut cu ce avem.”

 

“El vrea sa fie ca si Putin, da, atotputernic. A fost Stalin, toate puterea ruseasca, acum din nou?”

 

 “Probabil cei care au nevoie de o mana forte, de un patuc acolo la presedintie, nu? “

 

 “Eu in tara asta nu stiu daca as mai putea sa stau. Eu ma tin cu dintii ca sa stau.”

 

Deputatii PSRM spun ca trecerea la republica prezidentiala, va fi unul din punctele pe care le vor include in programul electoral pentru parlamentarele de anul viitor. Promisiunea lor va fi argumentata de semnaturile pe care le aduna acum. In doua saptamani, socialistiii au reusit sa adune in jur de 130 de mii de semnaturi. Si-au propus sa colecteze 2 milioane.

 

Vlad BĂTRÂNCEA, SECRETAR GENERAL PSRM: “Sunt implicati mii de sustinatori ai partidului, activisti care merg in fiecare localitate, din sat in sat si planificam sa trecem prin fiecare localitate de cel putin 3 ori.”

 

Socialistii mai distribuie si ziare in care explica de ce ar fi mai bine ca Moldova sa fie tara prezidentiala. Decizia de a initia un referendum national o poate lua doar Parlamentul, fie la propunerea unui grup de deputati sau a unui grup de initiativa care a adunat semnaturile necesare din tara.

 

Dupa ce a devenit sef de stat, Igor Dodon a spus ca vrea mai multa putere. Inca in luna martie el a semant un decret privind organizarea unui referendum pe 24 septembrie. Dodon a vrut sa consulte cetatenii pe patru subiecte, anularea legii care-i obliga sa intoarca miliardul furat, mai multe prerogative pentru presedinte, reducerea numarului de deputati si ca in scoli sa invete Istoria Moldovei. Magistratii de la Curtea Constitutionala insa au spus ca intrebarile formulate depasesc atributiile sefului statului si au anulat decretul.

Alte ştiri despre: