18:53, 23 Decembrie 2017
, PRO TV

Dupa ce separatistii catalani si-au pastrat majoritatea in parlament, fostul lider de la Barcelona il cheama pe premierul spaniol la negocieri, in afara tarii. Raspunsul lui Mariano Rajoy - VIDEO


Dupa ce separatistii catalani si-au pastrat majoritatea in parlament, in urma scurtinului de joi, fostul lider de la Barcelona il cheama pe premierul spaniol la negocieri. Dar, Carles Puigdemont vrea ca discutiile sa aiba loc in afara tarii. Mariano Rajoy spune ca asta nu se va intampla.


 

Desi un partid unionist, care doreste ca regiunea Catalonia sa ramana in componenta Spaniei, a obtinut cele mai multe mandate, majoritatea in Parlament o vor avea separatistii. Si asta pentru ca cele trei formatiuni proindependenta au obtinut 70 din cele 135 de mandate.

 

Dupa ce a aflat rezultatul scrutinului, fostul lider catalan, aflat in prezent la Bruxelles, a declarat ca victoria separatistilor nu poate fi disputata de nimeni. Oficialul a mai spus ca este gata sa discute cu premierul Mariano Rajoy despre criza politica, insa ar vrea ca negocierile sa aiba loc in afara teritoriului spaniol.

 

Carles PUIGDEMONT, FOSTUL LIDER CATALAN: ”Catalonia vrea sa fie un stat independent. Aceasta este dorinta poporului catalan. Dar urmatorul pas pe care trebuie sa-l facem este sa discutam cu Mariano Rajoy. Trebuie sa gasim noi cai pentru a solutiona criza dintre statul spaniol si Catalonia.”

 

Premierul spaniol a spus ca negocieri vor urma, insa doar cu viitorii lideri catalani si doar pe teritoriul Spaniei.

 

Mariano RAJOY, PREMIERUL SPANIEI: ”Guvernul Spaniei ar dori sa ofere toata cooperarea si disponibilitatea pentru un dialog constructiv, deschis si realist. Dar va fi intotdeauna in cadrul legal.”

 

Cel mai puternic dintre partidele care au acces in Parlament, este al fostului lider Carles Puigdemont. Partidul unionist, care a obtinut 37 de mandate nu va putea forma un guvern de coalitie, dar are suficienta putere pentru a bloca sau cel putin intarzia in Parlament, o declaratie de independenta a Cataloniei.

 

Dupa alegeri, Comisia Europeana a anuntat ca UE sprijina ferm guvernul de la Madrid si ca nu si-a schimbat pozitia in legatura cu situatia din regiunea separatista. Alegerile anticipate in Catalonia au fost anuntate de Madrid, dupa ce guvernul spaniol a preluat controlul asupra regiunii. S-a intamplat dupa referendumul din octombrie, cand catalanii au votat pentru ruperea de Spania, iar ulterior Parlamentul separatist a declarat independenta Cataloniei.

Alte ştiri despre: