11:11, 29 Iunie 2013
, IPN

Drapelele au fost coborate in berna in semn de doliu national. Matcovschi, petrecut pe ultimul drum


Dumitru Matcovschi a fost poetul durerii si al suferintei. Moartea poetului nu inseamna altceva decat trecerea intr-o alta lume unde sufletul lui va avea parte de liniste. Poetul a fost si va ramane un simbol al demnitatii si onoarei nationale. De aceasta parere sunt mai multi oameni de creatie care si-au luat adio de la poetul Dumitru Matcovschi.


 


Vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a declarat ca dupa accidentul tragic din 1989, Dumitru Matcovschi a devenit un adevarat mucenic. Prin simplitatea generala a versurilor sale, omul de creatie, artistul, poetul Dumitru Matcovschi a atins perfectiunea.

 

„In aceasta vreme frumoasa, dar si o perioada confuza, de tranzitie. Acum cand totul se transforma intr-o imensa piata, absolut toti avem sansa de a deveni o marfa. Tocmai acum avem nevoie de oameni puternici si onesti precum un Grigore Vieru, avem nevoie de mari caractere precum Dumitru Matcovschi care sa spuna ca idealurile noastre nu sunt de vânzare”, a mai spus Teo Chiriac.

 


Scriitorul Ion Hadarca, a spus ca Dumnezeu a luat dintre noi pe unul din cei mai vrednici barbati ai acestui neam. Dumitru Matcovschi nu a avut un destin liniar, stralucit, fiindca lui i se harazea sa i se puna catuse la gura, dar el nu a acceptat niciodata sa taca.

 


„Dumitru Matcovschi este un exemplu de demnitate in literatura romaneasca. Niciodata nu s-a supus si nu a ingenuncheat, numai Domnul si rudele stiu prin ce a trecut. Au fost si clipe fericite si vreau sa evoc acum o intamplare din 1981, la  Festivalul „Primavara poeziei” care se desfasura la Vilnius. Poetul Dumitru Matcovschi a vorbit in limba materna despre limba materna. Toata lumea il aplauda in picioare, in Catedrala din Vilnius si il ovationa, era o clipa magica”, a mai spus Ion Hadarca.

 


Scriitorul a adaugat ca anii 1987-1990 sunt anii lui Dumitru Matcovschi. El era cel care spunea adevarurile cele mari in timp ce scriitorii si promotorii idealurilor nationale erau chemati pe la Comitetul Central Comunist. „Am putea vorbi multe, dar nodul din gat ne intretaie rasuflarea. Iarta-ne, badea Dumitre!”, a spus  Ion Hadarca.

 


Actrita Teatrului National „Mihai Eminescu”, Ninela Caranfil, a spus ca nu demult Teatrul Mihai Eminescu a efectuat un turneu in Romania unde a jucat piesa „Pomul Vietii”, scrisa de Dumitru Matcovschi. De fiecare data toti spectatorii se ridicau in picioare si aplaudau indelung.

 

„Cand am revenit acasa, i-am sunat poetului si i-am spus ca piesa ta a cucerit inima Romaniei. S-a bucurat enorm, s-a bucurat ca un copil, pentru ca asa era el, avea suflet de copil. Dumitru Matcovschi este si va ramane poetul, omul care a invins moartea. Nu se mai temea de moarte si acum el nu a murit. Acum Dumnezeu l-a luat in ceruri, acolo unde sunt prietenii lui, unde sufletului lui ii va fi mult mai bine, decat în aceasta lume”, a concluzionat Ninela Caranfil.

 


Poetul Dumitru Matcovschi s-a stins din viata in seara zilei de miercuri, 26 iunie, pe patul de spital. Dumitru Matcovschi va fi inmormântat astazi, 29 iunie 2013, in satul de bastina Vadul-Rascov, raionul Soldanesti. 29 iunie a fost decretata zi de doliu national in memoria poetului Dumitru Matcovschi.

Alte ştiri despre: dumitru matcovschi, inmormantare, poet,