15:38, 13 Mai 2012
, PRO TV

Drapele ale Romaniei versus avioane de hartie cu mesaj obscen. Cum a decurs Marsul Unirii in PMAN. VIDEO


Mars insotit de antimars. In timp ce mii de oameni s-au adunat in centrul capitalei purtand tricolorul si scandand lozinci unioniste, un grup de tineri, vorbitori de limba rusa, a lansat, in replica, avioane de hartie cu un mesaj batjocoritor. Totusi, altercatii nu au fost. Zona era impanzita de patrule ale politiei, ce au format un cordon viu intre cele doua tabere care au marcat 200 de ani de cand Basarabia a devenit gubernie a Rusiei.


 

Marsul unirii a inceput in Piata Marii Adunari Nationale. La cativa metri distanta se afla un grup de contramanifestanti, care scanda lozinci antiunioniste. Tinerii au spun ca reprezinta Partidul Patriotii Moldovei, formatiune cunoscuta pentru promovarea moldovenismului. Acestia au aruncau avioane din hartie, pe cele mai multe fiind scris "rahat".

 

Dupa mai bine de ora de scandari, manifestantii au marsaluit spre Amasada Rusiei, iar apoi spre cea a Turciei.

 

Desi au lipsit altercatiile, mai multi trecatori au aruncat replici la adresa protestatarilor. Altii insa se uitau mirati.

 

La mars a fost prezent si ministrul mediului.

 

Sute de politisti au fost dislocati astazi in  centrul capitalei, dupa ce fortele de ordine, recent, nu au putut face fata unui mars care s-a soldat cu altercatii. Oamenii legii au format un lant viu intins pe o distanta de cativa kilometri. Comisarul municipiului Chisinau spune ca acum trei zile, politistii s-au antrenat din greu, pentru a tine piept unor eventuale incaierari.

 

Marsul s-a incheiat cu un concert la Palatul Verde. Evenimentul a fost organizat de Partidul National Liberal si Consiliul Unirii, structura neguvernamentala care promoveaza ideea unirii Moldovei cu Romania. Marsul este dedicat implinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Rusia Tarista.

Alte ştiri despre: