12:52, 23 Februarie 2018
, PRO TV

Dorin Chirtoaca crede ca la localele anticipate din Chisinau partidele de dreapta ar trebui sa vina cu candidati proprii, iar in turul 2 sa sustina o singura candidatura


Dorin Chirtoaca este de parere ca pentru localele anticipate din capitala, care ar putea avea loc pe 20 mai, mai multe partide ar trebui sa desemneze candidati, pentru a mobiliza alegatorii si pentru a avea posibilitatea sa se prezinte, iar intr-un eventual al doilea tur, formatiunile de centru-dreapta sa sustina impreuna un candidat. El afirma ca aceasta schema a functionat de fiecare data in Chisinau. Totusi, Chirtoaca a spus ca nu exclude posibilitatea desemnarii unui candidat comun impreuna cu PAS si DA.
Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR:Daca este vorba sa ajungem la un candidat comun, lucrurile acestea trebuie sa se faca de asemenea de o maniera fireasca, fara maini frante. Ori, daca nu se va reusi de o maniera fireasca, exista traditia pe care am avut-o in Chisinau dintotdeauna. In turul I participa toti cei care doresc, si in turul al II-lea avem clar un candidat de stanga si un candidat de dreapta, centru-dreapta. In felul acesta, in turul II sansa este si intotdeauna va fi in Chisinau, din punctul meu de vedere, pentru candidatul de centru-dreapta. Acela va deveni, daca doriti, candidatul comun.

 

Iar din momentul in care avem o victorie la Chisinau si Balti impotriva acestui regim, se va putea reusi demolarea lui la alegerile parlamentare prin neacordarea a niciunui vot din punctul meu de vedere de catre niciun cetatean al Republicii Moldova in adresa reprezentantilor regimului – Partidul Democrat, Partidul Socialistilor, Partidul Popular European si altii care mai sunt pe acolo. 

 

 Decat sa avem in turul I o bulibaseala, o ciorovaiala aiurea intre candidati, mai bine fiecare sa aiba posibilitatea sa se prezinte, si, respectiv, in turu al II-lea, evident, va fi cel mai bun. Partidul Socialistilor oricum nu are nicio sansa, iar Partidul Democrat va sprijini. De douazeci si ceva de ani, de cand se desfasoara alegeri in Chisinau, asta a fost formula care a dat rezultate.

 

Nu trebuie sa dam democratia la o parte, invocand acum pericole. La un moment dat vom cadea si noi in capcana in care au ajuns acum cei de la putere. Exista aceasta posibilitate (desemnarea unui candidat comun – n.n.), dar cel mai bun drum e cel pe care il cunosti. Or, asta este drumul cunoscut de cetateni, de alegatori. Oricare alt drum care va fi artificial va fi respins. Dar sunt posibile ambele cai.”

 

Primarul demisionar crede ca cea mai mare provocare va fi mobilizarea alegatorilor la scrutinul local anticipat. Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR: “Plecam de la premisa nr 1, ca oamenii nu vor aceste alegeri. In acelasi timp, este evident ca se incearca si blocarea acestor alegeri. CEC a anuntat doar in cateva sate alegeri, nu le-a anuntat inca la Chisinau si la Balti, sa vedem daca le va anunta. Clar, guvernarea, regimul, nu vrea aceste alegeri, nici la Chisinau, nici la Balti. 


Daca alegerile vor avea loc, urmatoarea problema cu care ne vom confrunta este mobilizarea cetatenilor sa participe la vot, pornind de la faptul ca primarul va fi ales doar pentru un an de zile. In acelasi timp, orice primar ales pe 20 mai va fi blocat mult mai tare decat am fost eu blocat sau tot ce cunoastem despre blocaje in Moldova. Mai ales ca in subdiviziuni a inceput, de fapt se termina, epurarea. Au fost schimbati pe-un cap sefii de departamente, indiferent, neutri, de partid, nu de partid, si pusi, cum a fost acum la Autosalubritate fostul comisar de politie de pe vremea comunistilor, Axentiev. Ce treaba are dumnealui cu stransul gunoiului, nu inteleg. Tinem foarte bine minte cum era atunci in perioada cand era comisar de Chisinau. 


Oricine ar fi ales va fi blocat, va fi strangulat, se va incerca distrugerea lui si pana la alegerile parlamentare. Dar tocmai aici este oportunitatea pentru noi toti sa scapam de acest regim pana la alegerile parlamentare. Pentru ca in momentul in care am reusi sa ridicam un val de protest fata de actualul regim in Chisinau si in Balti, pe data de 20 mai, printr-o participare fireasca, nefortata a partidelor politice si a candidatilor care vor fi.” 


Dorin Chirtoaca afirma ca cearta dintre PL, pe de o parte, si PAS si DA, pe de alta parte, de acum 3 ani, din timpul protestelor de strada, ar fi fost o provocare. 


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR: “PAS si DA au inceput cearta cu noi in 2015, cand erau mitingurile la alegerile locale.” 

 

Lorena Bogza: Tineti minte cand a fost vorba despre un protest in piata, si cand presa a vorbit despre o intalnire intre Ghimpu si domnul Plahotniuc, o intalnire care ar fi avut loc noaptea, in care Plahotniuc ar fi rugat ca PL sa aiba totusi o anumita pozitie, sa nu dea Piata pentru acele proteste. Nu tineti minte asa ceva?”

 


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR: “Tin minte speculatiile. Dar atunci, este vorba despre campania electorala pentru alegerile la primarie din 2015, noi aveam o actiune stabilita in Piata pentru data de 7 iunie, daca nu gresesc. Declaratia in acest sens a fost depusa cu vreun an si ceva inainte, noi aveam prioritate. In acelasi timp era vorba si despre un miting al platformei…”

 

Lorena Bogza: “In care se cerea “Jos dictatura!” atunci.”

 


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR: “In mod normal reuseam sa facem si o actiune si alta, daca pur si simplu se decala cu cateva ore. Pentru ca noi am incheiat actiunea, ei au incheiat actiunea cu buclucul care a fost acolo si peste o ora nu mai era nimeni in Piata, nici noi nu eram, nici ei.”

 

Lorena Bogza:Aceea a fost o decizie corecta?”


Dorin CHIRTOACA, PRIMAR DEMISIONAR: “Noi am luptat pe linia noastra cat a fost posibil. Am mers din nou la alegeri, am castigat din nou la primarie, am mers inainte cat a fost posibil, am dus aceste pietre de moara legate de gat inainte cat am avut sanatate si putere, pana am fost tradati si loviti. Am luat din nou calea opozitiei, pentru ca alta cale nu ai. Aceea a fost o provocare organizata, se vede ca, pentru a ne bate cap in cap. Presupun si lucrul asta acuma, uitandu-ma inapoi si incercand sa inteleg de unde cresc picioarele.”

Alte ştiri despre: