15:15, 5 Noiembrie 2018
, PRO TV

Dodon sustine ca are dreptul sa candideze la urmatoarele alegeri parlamentare, insa nu a luat o decizie clara in acest sens. Seful statului afirma ca se asteapta la suprize neplacute din partea autoritatilor - VIDEO


Igor Dodon sustine ca are dreptul sa candideze la urmatoarele alegeri parlamentare, insa nu a luat o decizie clara in acest sens. Seful statului afirma ca se asteapta la suprize neplacute din partea autoritatilor, care ar putea modifica legislatia astfel incat el sa nu-si poata inainta candidatura.


 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:Listele parlamentare vor fi formate nu mai tarziu de 24 ianuarie. Pana pe data de 24 februarie pot sa iau o decizie in  acest sens. Eu cred ca partidul pro-prezidential trebuie sa invinga la viitoarele alegeri. Vom vedea cum vor proceda oponentii, insa noi ne rezervam dreptul de a participa.”

 

 Desi evita sa spuna clar daca va candida sau nu la viitoarele alegeri parlamentare, Dodon sustine ca se asteapta la actiuni manipulatorii din partea autoritatilor. 

 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: Celor care fac legea in Republica Moldova le-au mai ramas 25 de zile si se termina perioada lor cu legea. Noi stim cum se face si se interpreteaza Legea in Republica Moldova. Eu nu exclud ca ei pot veni cu interpretari cum doresc ei. Eu nu exclud ca ei vor veni cu actiuni mai dure, dar asta nu ii va multumi pe cetateni.”

 

Dodon a venit cu replici in adresa presedintelui legislativului, care a declarat anterior ca nu va candida la urmatoarele alegeri parlamentare pentru ca nu i-ar permite legislatia.

 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: Aroganta este un sentiment foarte periculos chiar si pentru un politician. Dar atunci cand pierzi contactul cu pamantul si incepi undeva sa planezi, tot acest glamour se termina, si se termina nu foarte bine.”

 

La urmatoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc in februarie, deputatii vor fi alesi prin sistemul de vot mixt, la care s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o in cateva minute la o sedinta de Parlament. Astfel, jumatate din deputati vor fi alesi pe liste de partid, iar jumatate pe circumscriptii electorale.

 

In circumscriptii se vor putea inscrie nu doar candidati independenti, dar si cei inaintati de partide. Anterior, Comisia de la Venetia a dat o evaluare critica proiectului de modificare a sistemului electoral. Atunci, expertii de acolo au declarat ca aprobarea sistemului mixt fara un consens larg in societate i-ar face pe viitorii deputati vulnerabili in fata unor interese financiare.

Alte ştiri despre: