12:40, 21 Noiembrie 2018
, PRO TV

Discursul integral sustinut de Igor Dodon in Duma de Stat, la Moscova - FOTO/VIDEO


Dodon a rostit un discurs de aproape jumatate de ora in Duma de Stat de la Moscova. Le-a multumit oficialilor rusi pentru suportul acordat tarii noastre si a promis relatii mai bune intre Rusia si Moldova dupa parlamentarele din februarie 2019.


 

Seful statului, insotit de mai multi deputati si bascanul Gagauziei, Irina Vlah au mers la Moscova, unde s-au intalnit cu presedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

 

Discursul integral:

 

Mesajul postat de Igor Dodon:

 

"Astăzi am ţinut un discurs la şedinţa în plen a Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, fiind primul preşedinte al Republicii Moldova, care s-a adresat direct deputaţilor ruşi.

 

Le-am amintit parlamentarilor despre istoria comună de 500 de ani a ţărilor şi popoarelor noastre, în mod deosebit, am atras atenţia deputaţilor asupra valorilor ortodoxe şi familiale, care şi astăzi sunt un factor unificator.

 

Am descris detaliat etapa contemporană a relaţiilor moldo-ruse şi i-am asigurat pe partenerii ruşi de faptul că Administraţia Preşedintelui Republicii Moldova va depune toate eforturile pentru restabilirea cooperării comerciale, economice, culturale şi politice dintre ţările noastre.

 

În acest context, am propus părţii ruse semnarea Declaraţiei Comune privind parteneriatul strategic şi crearea unui Comitet comun la nivel politic înalt, cu scopul de a discuta detaliat problemele strategice.

 

De asemenea, le-am explicat deputaţilor ruşi esenţa strategiei politicii externe echilibrate dintre Est şi Vest realizată de Preşedintele Moldovei în baza principiului constituţional al neutralităţii permanente.

 

Am relatat despre starea actuală şi perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean, menţionînd rolul important al Federaţiei Ruse ca intermediar şi garant."

 

"Am avut o întrevedere cu Veaceslav Volodin, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.


Am trecut în revistă chestiuni ce ţin de evoluţia relaţiilor moldo-ruse, care au căpătat un impuls serios în urma vizitei oficiale pe care am întreprins-o recent la Moscova. Am salutat înţelegerile la care au ajuns Preşedinţii Moldovei şi Rusiei. De asemenea, am apreciat nivelul înalt al organizării şi eficienţa primului Forum economic moldo-rus, care a avut loc în septembrie curent, la Chişinău.


Mi-am exprimat recunoştinţa faţă de Veaceslav Volodin pentru posibilitatea oferită de a rosti un discurs la şedinţa în plen a Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei.


Am subliniat interesul comun în ce priveşte restabilirea relaţiilor plenare de prietenie şi parteneriat între statele noastre pe toate dimensiunile, inclusiv pe cea interparlamentară. Am menţionat că grupul parlamentar de prietenie moldo-rus este cel mai numeros din Parlamentul Moldovei şi este condus de Zinaida Greceanîi. Am convenit să întreprindem măsurile necesare pentru a dinamiza activitatea acestui grup parlamentar.


Am reiterat că obiectivul strategic al Preşedintelui Republicii Moldova este edificarea unei politici externe echilibrate între Est şi Vest şi respectarea cu stricteţe a principiului constituţional al neutralităţii permanente.


De asemenea, mi-am exprimat încrederea că, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, se vor deschide noi perspective favorabile pentru aprofundarea parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă."


 

 

 

Alte ştiri despre: