17:42, 19 Aprilie 2017
, PRO TV

Dodon indeamna partidele sa boicoteze parlamentarele din 2018 daca se aproba votul uninominal. Socialistii au si inregistrat deja in parlament proiectul privind sistemul electoral mixt - VIDEO


Igor Dodon si Vlad Plahotniuc s-au avantat intr-un razboi public al declaratiilor privind modificarea sistemului electoral. Presedintele afirma sus si tare ca in cazul adoptarii votului uninominal, va cere partidelor politice sa boicoteze urmatoarele alegeri parlamentare. Liderul democratilor insa sustine ca proiectul socialistilor este o fictiune. Intre timp, in graba mare, astazi PSRM a inregistrat in parlament proiectul privind votul mixt, propus ieri de Dodon.


 

Igor DODON, PREŞEDINTE: ”În cazul în care se vor găsi aşi în mâneca majorităţii parlamentare, voi cere boicotul alegerilor parlamentare din partea tuturor partidelor politice din Republica Moldova.”

 

”Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, a scris liderul PD.

 

In timp ce Plahotniuc si Dodon isi arunca sageti pe facebook, socialistii au inregistrat proiectul presedintelui in parlament, care urmeaza sa fie dezbatut public. Ei neaga ca ar avea o intelegere cu democratii. Ieri, presedintele a propus ca deputatii sa fie alesi dupa un sistem mixt, venind cu un sir de modificari la codul electoral.

 

Igor DODON, PRESEDINTE: ”Eu nu voi permite ca proiectul lui Plahotniuc sa treaca...”

 

De fapt, propunerea presedintelui este un alt proiect de-al lui Vlad Plahotniuc promovat de el insistent in 2013. Documentul a fost votat, dar ulterior anulat. Dupa anuntul de ieri al sefului statului, mai multe partide din opozitie au spus ca se asteptau la un asemenea scenariu si ca de fapt din start se urmarea adoptarea proiectului privind votul mixt. Asta inseamna ca 51 de deputati sa fie alesi pe liste de partid si 50 pe circumscriptii. 

Alte ştiri despre: