16:44, 20 Martie 2018
, PRO TV

Din toamna serviciul militar nu va mai fi obligatoriu in Moldova, iar in locul recrutilor vor fi angajati militari profesionisti. Initiativa cu care a venit Vlad Plahotniuc


Din toamna serviciul militar nu va mai fi obligatoriu in Moldova, iar in locul recrutilor vor fi angajati militari profesionisti. Cu aceasta intitaiva a venit astazi liderul PD, Vlad Plahotniuc. Nu este clar insa cati bani sunt necesari pentru aceasta reforma. Ca de fiecare data, Plahotniuc nu a raspuns la intrebari si a plecat imediat dupa ce si-a anuntat ideile.


 

Vlad PLAHOTNIUC, LIDERUL PD: “Am luat decizia politca de a renunta la serviciul militar obligatoriu. Ministerul Apararii va da start in curand acestui proces, iar primele reduceri de inrolari va fi in toamna anului 2018.”  

 

 Astfel, potrivit liderului PD, renuntarea la serviciul militar obligatoriu se va realiza pe etape, iar in aproximativ doi ani numarul tinerilor inrolati va scadea. In locul  recrutilor vor fi angajati militari profesionisti, in baza de contract, iar guvernul urmeaza sa identifice sursele de finantare pentru salarizarea acestora, sustine Plahotniuc.

 

Fostul ministru al apararii, Vitalie Marinuta, inaintat de Partidul Liberal, iar ulterior a iesit din formatiune creand Partidul Liberal-Reformator, ca mai apoi in 2014 sa sustina PD la alegerile parlamentare sustine ca eliminarea serviciului militar obligatoriu necesita cheltuile de milioane de lei, insa daca statul detine acesti bani, atunci este o initiativa binevenita.

 

Vitalie MARINUȚĂ, EX- MINISTRU AL APĂRĂRII: ”Avand o armata profesionista chiar la numericul de 6500 de militari care este stabilit de parlament costurile pentru intrenire si dotare s-ar ridica la 1-2 miliarde de lei, daca comparam cu cele de 400-300 de milioane care se aloca armatei nationale vedem un cost de 4-5 ori mai mare.” 

 

 Ministrul Apararii a emis astazi un comunicat prin care anunta ca planul de actiuni privind reorganizarea Armatei Nationale este aproape gata si urmeaza sa fie aprobat de Guvern. In comunicat nu se vorbeste nimic depre bugetul necesar. Ministrul Eugen Sturza nu ne-a raspuns la telefon pentru a ne spune detalii la acest subiect.

 

Tot astazi, Plahoniuc, care nu detine nici o functie in stat, a cerut ca legea privind inasprirea pedepselor fata de cei care agreseaza medicii sa fie votata in regim de urgenta, iar Ministerul Sanatatii sa vina cu un plan de actiuni pentru  imbunatatirea comunicarii dintre medici si pacienti.

 

De o perioada, liderul PD anunta idei care ulterior devin initiative ale Guvernului sau proiecte de lege. Premierul Pavel Filip a spus anterior ca nu vede o problema, deoarece PD este partid de guvernamant, care si-a asumat reforme si e normal sa se implice peste tot.

Alte ştiri despre: