15:42, 17 Iunie 2017
, PRO TV

Desi Comisia de la Venetia nu recomanda acest lucru, sistemul electoral va fi schimbat, sustine presedintele Parlamentului. Ce spune opozitia - VIDEO


Desi Comisia de la Venetia nu recomanda acest lucru, sistemul electoral va fi schimbat. Presedintele Parlamentului a anuntat astazi, la revenire, ca proiectul privind sistemul mixt va fi votat pana la sfarsitul lui iulie. De cealalta parte, opozitia crede ca asta ar putea deteriora relatiile cu Uniunea Europeana si chiar am putea ramane fara finantare din partea europenilor.


 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Proiectul va fi votat. Pentru ca asta isi doresc cetatenii Republicii Moldova”.

 

 Valeriu GHILETCHI, DEPUTAT NEAFILIAT: ”Recunosc ca avizul este destul de critic, dar nu negativ. A fost schimbata formularea de la ”este nepotrivit” la ”nu este recomandabil”.

 

Comisia de la Venetia a spus clar ieri ca nu recomanda modificarea sistemului inclusiv, pentru ca noii deputati ar fi vulnerabili in fata intereselor financiare.

 

Maia SANDU, LIDER PAS: ”Asta inseamna ca alesii ar putea fi in slujba unor oameni de afaceri si nu in slujba poporului”

 

 Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Daca vorbim de interese financiare, intrebati-l pe Trump cum a ajuns presedinte fiind om de afaceri, dar probabil, comisia s-a referit la criminalii Topa care ar putea subjuga unii deputati.”

 

Victor si Viorel Topa nu au comentat declaratiile. Andrian Candu mai spune insa ca si in actualul sistem, pe liste de partid pot ajunge in parlament personaje dubioase.

 

 Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Un om care sta in puscarie pentru ca a subjugat sistemul bancar”.

 

Presedintele Parlamentului s-a referit la omul de afaceri Veaceslav Platon, care a ajuns deputat in 2009 pe listele AMN. Asta desi si Vlad Plahotniuc a intrat in Parlament in 2010, la fel, ajungand pe listele PD cu cateva zile inainte de alegeri.

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Dar dl Plahotniuc este transparent, iese in fata presei, nu exista acuzatii clare, doar speculatii.”

 

Partidele de opozitie considera ca ignorarea opiniei Comisiei de la Venetia inseamna abaterea de la parcursul european.

 

 Maia SANDU, LIDER PAS: ”Acest lucru poate avea implicatii asupra resurselor financiare care vin de acolo.”

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Daca UE va conditiona si va spune ca nu lucreaza cu RM pentru ca schimba sistemul electoral, asta inseamna imixtiune in politica interna.”

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRU: ”Guvernul RM se poate descurca si fara acesti bani, dar ei sunt importanti pentru oamenii nostri.”

 

Ieri Comisia de la Venetia a anuntat ca modificarea sistemului electoral nu este recomandabila in Moldova, in actualul context politic, mai ales pentru ca proiectul nu se bucura de un larg consens in societate. Partidele de opozitie au organizat recent proteste impotriva acestuia, iar Maia Sandu a declarat astazi ca saptamana viitoare va merge la Bruxelles pentru a le solicita oficialilor europeni sa ceara Chisinaului sa nu aprobe votul mixt.

Alte ştiri despre: