21:11, 11 Octombrie 2018
, PRO TV

Deputatii PLDM si PSRM, dupa ce PD a venit cu ideea ca judecatorii sa fie alesi de popor: "Propunerea asta seamana cu o anecdota". "Asemenea idei nastrusnice, nu le scoateti in public, discutati la partid"


"Propunerea asta seamana cu o anecdota". "Asemenea idei nastrusnice, nu le scoateti in public, discutati la partid". Asta spune Pistrinciuc si Bolea, despre idee democratilor ca judecatorii sa fie numiti de popor. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.


 

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: "PD in sedinta saptamanala a luat aceasta decizie de a sustine acest demers. Parlamentul va insarcina. Decizia politica a fost luata la partid, parlamentul a realizat aceasta procedura."

 

Vadim PISTRINCIUC, DEPUTAT PLDM: "Ei s-au insarcinat unul pe altul. Propunerea asta seamana cu un anecdot. Dupa ce a fost sistemul democratiei in Moldova, acum ei zic, sa alegem judecatorii. asta e o gluma. Retorica pe care au avut-o pana acum nu functioneaza. Acum, ca sa"dreaga busuiocul" au venit cu propunerea asta electorala. Daca va fi posibil, trebuie sa o faca viitorul parlament. Ei o sa dea exemplul SUA, dar acolo este o alta sismeta.Pana la uma ei nici nu o sa vrea sa faca asta, ca o sa para bizar."

 

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: "Parearea noastra este ca s-a dat in societate ca sa fie discutat acest subiect prin cantine. Discutii pot sa fie in cadrul partidului, dar asemenea idei nastrusnice nu le scoateti in public. Astazi s-a vorbit despre acest de hotarare, pe cand maine avem o agenda destul e incarcata cu CNA si plus subiectul de "integrare europeana" in Constitutie."

 

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PD: "Chiar daca nu va place, noi facem discutii publice. O vom modifica in urmatorul Parlament. Vor fi dezbateri."

 

Ideea democratilor ca judecatorii sa fie alesi de popor a ajuns sa fie dezbatuta in Parlament. Astazi, deputatii au dat unda verde elaborarii unui proiect de lege care sa explice cum ar arata aceasta procedura. Ideea a fost criticata cu inversunare de opozitie.

 

In ciuda comentariilor, democratii au reusit sa adune destule voturi ca sa dea start procesului de modificare a Constitutiei in acest sens. Astfel, o comisie parlamentara ar urma sa se ocupe de elaborarea unui proiect de lege care mai apoi sa ajunga tot in legislativ pentru votul final. Atunci, insa, guvernarea va avea nevoie de sustinerea a 67 de deputati.

 

In prezent, magistratii judecatoriilor si cei ai Curtilor de Apel sunt numiti de Presedintele tarii, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Alte ştiri despre: