14:42, 23 Aprilie 2018
, PRO TV

Deputati romani si moldoveni au dat mana si au convenit ca vor colabora in domeniul securitatii. O declaratie in acest sens, semnata de sefii comisiilor parlamentare pentru securitate - VIDEO


Deputati romani si moldoveni au dat mana astazi si au convenit ca vor colabora in domeniul securitatii. O declaratie in acest sens a fost semnata de sefii comisiilor parlamentare pentru securitate de la Chisinau si Bucuresti. Acestia sustin ca pentru viitor ar fi necesara o uniune trilaterala care sa includa si Kievul pentru a putea aborda subiectul aflarii trupelor ruse pe teritoriile statelor.


 

Aceasta declaratie de parteneriat dintre doua comisii parlamentare de acelasi profil din Chisinau si Bucuresti reprezinta o platfoma de consultare in problemele de aparare, securitate si siguranta nationala. In curand ar putea fi creata o uniune trilaterala, care sa includa si Kiev-ul. Conflictele inghetate de pe teritoriul Republicii Moldova si al Ucrainei ar fi principalul subiect.

 

Roman BOTAN, PRESEDINTE COMISIA SECURITATE RM: “Este prezenta ilegala a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul RM, asta reprezinta o amenintare nu doar la adresa securitatii nationale, dar si a intregii regiuni. Sa nu uitam si de evenimentele tragice care au loc in Ucraina.”

 

Dorel-Gheorghe CAPRAR, PRESEDINTE COMISIE SECURITATE, ROMANIA: "Chiar daca Romania astazi e membru NATO si voi ati inceput in Moldova o colaborare cu NATO, amenintarile sunt aceleasi. Ideea trilateralei este de a crea o voce comuna, cu mai mare impact pentru partenerii externi.

 

Posibilitatea ca in luna iunie subiectul retragerii trupelor ruse din regiunea Transnistreana sa ajunga pe ordinea de zi a Organizatiei Natiunilor Unite ar fi una cat se poate de intemeiata, crede presedintele comisiei de aparare si siguranta nationala din legislativul Romaniei.

 

Dorel-Gheorghe CAPRAR, PRESEDINTE COMISIE SECURITATE, ROMANIA: “Problemele care sunt cu trupele rusesti pe teritoriul Moldovei trebuie transate si rezolvate in forurile superioare, iar conceptul NATO trebuie cunoscut, implementat, pentru ca NATO nu este o forta de represiune, ci una de stabilitate si de siguranta.”

 

 Saptamana trecuta, Andrian Candu ne asigura ca in luna iunie va fi supus votului, la ONU, subiectul aflarii trupelor militare ruse pe teritoriul Moldovei, in regiunea transnistreana. Maine, delegatia romana isi incheie vizita la Chisinau. 

Alte ştiri despre: