20:43, 19 Iunie 2017
, PRO TV

Serviciul diplomatic al UE cere autoritatilor de la Chisinau sa se conformeze opiniei comisiei de la Venetia: "Schimbarea sistemului electoral nu este recomandabila de aceasta data"


Serviciul diplomatic al Uniunii Europene cere autoritatilor de la Chisinau sa se conformeze opiniei comisiei de la Venetia. Astazi expertii au publicat documentul.Declaratia purtatorului de cuvant al Comisiei de la Venetia si Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, cu privire la revizuirea legislatiei electorale a Republicii Moldova:

 

"Am luat act de opinia Comisiei de la Venetia si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, cu privire la proiectul de modificare a sistemului electoral din Republicii Moldova.

 

Dupa cum a fost accentuat de catre Comisia de la Venetia si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, alegerea unui sistem electoral este o decizie suverana a unui stat.

 

Cu toate acestea, impartasim opinia Comisiei de la Venetia si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului ca modificarile propuse ridica probleme serioase in contextul politic actual si ca polarizarea existenta in jurul acestei initiative legislative nu indica o consultare semnificativa si un larg consens intre partile interesate.

 

Cele mai importante preocupari includ: riscurile de influenta asupra candidatilor si la proiectarea de circumscriptii uninominale, praguri excesive pentru reprezentarea parlamentara in componenta proportionala.

 

In plus, aceasta modificare propusa nu se refera la recomandarile anterioare facute de Comisia de la Venetia si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului si preocuparile legate de reglementarea si supravegherea unui partid politic, ceea ce ar reprezenta provocari suplimentare pentru control si supravegherea eficienta, de asemenea, din cauza lipsei de resurse adecvate in Republica Moldova.

 

Impotriva acestor preocupari si avand in vedere lipsa de consens cu privire la aceasta initiativa legislativa, suntem de acord cu avizul Biroului Comisiei de la Venetia si OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului ca " o astfel de schimbare fundamentala, in timp ce este o prerogativa suverana a tarii, nu este recomandabila de data aceasta “.

 

Modificarea propusa, daca va fi adoptata de Parlament, si punerea in aplicare practica a acesteia, vor fi evaluate in lumina Republicii Moldova obligatiile in calitate de membru al Consiliului Europei. Reamintim ca democratia si statul de drept sunt, de asemenea, la baza acordului nostru de asociere.

 

In acest spirit, ne asteptam ca autoritatile Republicii Moldova sa respecte autoritatea Comisiei de la Venetia si incurajam Republica Moldova sa continue si sa aprofundeze cooperarea stransa cu Consiliul Europei si organele sale, care sa abordeze toate preocuparile si recomandarile lor in continuare", se arata in documentul publicat pe site-ul European Union Exernal Action.

 

Atat Andrian Candu, cat si Igor Dodon au anuntat ca democratii si socialistii vor vota proiectul in cateva saptamani, indiferent de opinia Comisiei. 

 

 Schimbarea sistemului electoral nu este recomandabila pentru RM, spune clar Comisia de la Venetia in opinia sa publicata integral

Alte ştiri despre: