09:58, 17 Decembrie 2017
, PRO TV

Curtea de Arges, locul unde isi dorm somnul vesnic Regii Romaniei. Motivul din spatele traditiei


Regele Mihai s-a stins din viata pe data de 5 decembrie si a fost inmorantat in noua Catedrala Arhiepiscopala, de la Curtea de Arges, locul unde isi dorm somnul vesnic stramosii sai.


 

Regele Mihai I al României a fost înmormântat, la fel ca strămoşii săi, la Curtea de Argeş, lângă femeia pe care a iubit-o înainte de a o cunoaşte, Regina Ana.

Ultimul monarh al României, împreună cu soţia sa, îşi dorm somnul veşnic în noua Catedrală Arhiepiscopală, care a fost gata după ce Regina s-a stins din viaţă. Atunci Regele nu a reuşit să participe la funeraliile soţiei sale, întrucât starea sa de sănătate nu i-a permis acest lucru.

Cei care l-au cunoscut pe Rege îşi amintesc de faptul că Majestatea Sa le-a cerut să fie înmormântat la fel ca strămoşii săi, la Curtea de Argeş.

„El îmi spune: suntem şi noi muritori, ca toţi oamenii şi să vedem loc de înmormântare, dacă mai este aici, în biserică. Şi eu i-am spus că nu există aici, e încărcat totul aici. În sfârşit, şi aşa, cu regret, am ieşit din biserică, zice: `dar mausoleul zidit în parc, dacă se poate aici, dacă în spate, în parcul mănăstirii.` Este extraordinar, l-am numit regele răbdării. Regele Mihai, cu el se închide, bineînţeles, şirul acestor regi, patru mari ai României”, mărturisea IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Mănăstirea Curtea de Argeş este o capodoperă a arhitecturii, ctitorie a lui Neagoe Basarab, domn al Țării Româneşti. Tradiţia românească este stâns legată de această ctitorie care a născut multe legende româneşti, precum cea a meşterului Manole.

Mănăstirea Curtea de Argeş are o valoare simbolică, întrucât în pronaosul bisericii îşi dorm somnul veşnic ctitorul Neagoe Basarab şi soţia sa, Despina şi fiica lor, Stanca. Tot acolo se odihneşte pentru veşnicie, familia lui Radu de la Afumaţi, care a fost căsătorit cu Ruxanadra, fiica lui Neagoe Basarab, şi care a continuat lucrările ctitorului şi a desăvârşit, în 1526, picturile.

Locul a devenit un simbol al Coroanei României, în special după ce Carol I a lăsat prin testament să fie îngropt în curtea mănăstirii. Regele a specificat ca această înmormântare să fie una provizorie, până când se va construi un mansoleum. Cronicile scriu că Regele Carol I a considerat că locul este foarte aproape de cer.

Carol I este un simbol al independenţei românilor, care a domnit 48 de ani, istoricii considerându-l personajul istoric care a pus bazele statului român modern.

După moartea lui Carol I, Regina Elisabeta s-a retras la Mănăstirea de la Curtea de Argeş, unde s-a stins din viaţă în februarie 1916.

De asemenea, Ferdinand I a murit la data de 20 iulie 1927, la Sinaia, iar la 23 iulie a fost înmormântat la Curtea de Argeş.

Regina Maria îşi doarme şi ea somnul veşnit la Curtea de Argeş, însă a ţinut ca inima să-i fie depusă la Balcic. Regina a murit la data de 18 iulie 1938, dându-şi ultima suflare la Castelul Pelişor.

Separat de locul unde au fost îngropaţi strămoşii săi, Carol II este înmormântat într-o cameră mortuară, situată tot la Curtea de Argeş.

Alte ştiri despre: