21:03, 8 Februarie 2018
, PRO TV

Cum raspunde Maia Sandu la intrebarea: "Credeti ca se mai poate renunta la sistemul mixt?"


Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat astazi la emisiunea InPROfunzime ca daca am avea o guvernare responsabila, atunci s-ar renunta la sistemul mixt.


 

Maia SANDU, LIDER PAS: "Daca am avea o guvernare responsabila, cred ca s-ar putea. Noi la randul nostru continuam sa spunem ca acesta este un sistem care slabeste sistemul democratic. Societatea civila ar fi bine ca sa se implice. 

 

Tocmai a fost Comisia de la Venetia si va emite un raport in ce masura anumite recomandari au fost preluate de catre autoritati. Daca se va reusi sau nu prin acest efort comun sa se schimbe legea pana atunci nu e cert, dar toata lumea intelege ca aceste alegeri nu vor fi corecte. Indiferent ce ar fi, noi ne pregatim sa fim gata pentru orice situatie."

 

Sistemul mixt de vot a fost adoptat in vara lui 2017 de deputati din PD, PSRM si cei din Grupul Parlamentar Popular European. In acel context, comisarul european Johanes Hahn declarase ca votul mixt ar reprezenta un pericol pentru democratia si statul de drept din Moldova, iar Comisia de la Venetia a specificat ca tara noastra nu este pregatita pentru un asemenea sistem electoral.

Alte ştiri despre: