22:33, 28 Iunie 2018
, PRO TV

Cum raspunde invitatul Lorenei Bogza, la emisiunea InPROfunzime, avocatul, Eduard Digore, la intrebarea: "Mai exista vreo solutie ca CECC sa ceara validarea alegerilor?”


“Nu are putere CEC-ul sa se impotriveasca unei hotarari judecatoresti." Asta spune avocatul Eduard Digore, despre modul in care justitia a anulat alegerile locale din capitala si a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Nastase.


 

Lorena BOGZA: “Mai exista vreo solutie ca CECC sa ceara validarea?”

 

 Eduard DIGORE, AVOCAT: “Nu are putere CEC-ul sa se impotriveasca unei hotarari judecatoresti, din punctul meu de vedere. CEC-ul urmeaza sa examineze si sa contate, dupa care urmeaza o singura posibilitate - alegeri repetate.

 

Acel concurent electoral, vorbim despre Andrei Nastase, nu a fost sanctionat. Avem lipsa actului legislativ si lipsa sanctiunii. Ca sa rastorni toata asta nu trebuie sa ai doar curaj, dar si niste argumente foarte bune.”

 

Lorena BOGZA: “Se poate schimba cumva situatia?”

 

Eduard DIGORE, AVOCAT: “Este o situatie in care nu se incearca strict aplicarea unei legi. Este un singur proiect de decizie pentru alegeri repeatate. In baza acestor constatari, trebuie sa avem doar alegeri repetate si cu aceiasi concurenti.

 

Noi ca societate trebuie sa intelegem niste lucururi mult mai valoroase. Cetateanul a avut de pierdut de doua ori: votul si partea financiara. Un judecator care practic a cerut ca sa fie singur recuzat si a zis ca daca nu va place, atunci ma recuzati.

 

In RM, recuzarea unui judecator se admite foarte greu. Totusi, se poate resuscita mortul, nu e chiar totul pierdut. Vorbim de cetatean, care nu a  fost atras in proces. Lasam lucrurile si vedem ce se poate intampla. Va voi spune probabil in cursul zilei de maine ce putem face mai departe.”

 

Acum patru zile, Curtea Suprema de Justitie a mentinut decizia Curtii de Apel de a declara invalide alegerile locale de la Chisinau. Decizia este definitiva si irevocabila.

 

Motivul pe care s-au bazat magistratii este ca Andrei Nastase a facut agitatie electorala chiar in ziua alegerilor, pe 3 iunie. Mai exact, Nastase a facut cateva live-uri pe facebook in care a indemnat oamenii sa iasa la vot.

 

Judecatoarea Rodica Berdilo, care a luat prima decizie, a scris in decizia motivata ca transmisiunile au fost urmarite de peste 250 de mii de utilizatori, iar asta este in masura sa influenteze rezultatul alegerilor.

Alte ştiri despre: