11:00, 19 Octombrie 2015
, E-sanatate.md

Cum ar fi contribuit Mircea Buga cu banii CNAM la schema miliardului furat


Implicarea ex-directorului CNAM si fostului ministru al Sanatatii, Mircea Buga, in schema miliardului furat, trezeste mai multe semne de intrebare. In autodenuntul facut public, despre care procurorii spun ca este autentic, omul cheie in gestionarea celor trei banci falimentare, Ilan Shor, declara ca a lucrat cu Buga „direct”. Avand in vedere ca CNAM, institutia care gestioneaza peste 4 miliarde de lei in fiecare an, este una din institutiile de stat cu cel mai mare buget, aceasta probabil a fost considerata o solutie pentru lipsa de lichiditati formata, ca urmare a furturilor. In aceste conditii este firesc sa ne intrebam ce s-a intamplat cu banii din Sanatate pe care directorul CNAM, dupa cum afirma Shor, i-a directionat la Unibank, dupa ordinele fostului premier, Vlad Filat si daca acestia s-au mai intors inapoi in conturile Companiei., noteaza e-sanatate.md.


 


Autodenuntul lui Ilan Shor va cutremura mai multe scaune si reputatii formate cu anii. De departe ex-premierul Republicii Moldova este singurul care urmeaza sa dea explicatii. Desi neclar deocamdata, in declaratiile lui Shor, ale caror veridicitate ar trebui sa fie dovedita, apar doar cateva nume, printre care si cel al lui Mircea Buga, pe atunci director la CNAM, institutie pe care Shor a incurcat-o cu CNAS (Casa Nationala de Asigurari Sociale).

 

In declaratiile pentru procurori Shor spune ca dupa ce s-au format goluri de lichiditati in Banca Sociala si Unibank Vlad Filat ar fi intervenit prin „ordine” la directorul SA Franzeluta si CNAM sa-si redirectioneze aici veniturile. Astfel s-ar fi asigurat o suma de 600 de milioane de lei de pe conturile celor doua.

 

Asadar, cati bani din CNAM au fost investiti in bancile falimentare si ce s-a intamplat ulterior cu ei? Va propunem o reconstituire cronologica, cu date oficiale, pentru a contura cateva scenarii.in 2013 CNAM a planificat venituri in suma de 4,161 miliarde de lei, in crestere fata de anul 2012, cu un deficit de 65 de milioane de lei. in acelasi an, SA Franzeluta face public in raportul sau o crestere spectaculoasa de venituri, publicand o cifra de vanzari de aproximativ 600 de milioane de lei.

 

Octombrie 2012 - noiembrie 2014 – potrivit raportului Kroll Ilan Shor preia, prin firme intermediare, actiunile BEM, Banca Sociala si Unibank.

 

Inceputul anului 2013 – Potrivit depozitiilor lui Shor, Filat ar fi cel care l-a presat sa cumpere activele de la BEM in valoare de 1 miliard de lei. Potrivit aceluiasi proces-verbal, Shor are intalniri cu Mircea Buga, dupa ce Filat  a „dat ordine” sa fie transferate mijloace banesti catre Unibank. „Ce-i drept, Filat a asigurat venituri suplimentare la Unibank prin transferul la aceasta banca a unor sume ramase de la SA Franzeluta si Compania Nationala de Asigurari in Medicina (aproximativ 600 de milioane de lei). Cu Mircea Buga eu am discutat direct dupa ordinele lui Filat. SA Franzeluta lucra direct cu Unibank”, a scris acesta in autodenuntul sau! Prin instituirea unui grup de lucru la 25 octombrie 2013, CNAM trimite scrisori la 7 institutii financiare, unde solicita „informatii” privind rata dobanzii  pentru plasare pe un termen de o luna, trei luni sase si 12 luni a sumelor de 10, 20, 40 si respectiv 50 de milioane de lei cu dreptul de retragere a sumelor pana la scadenta acestora! La sfarsitul anului 2013 CNAM avea mijloace banesti in suma de 140 de milioane de lei la o banca comerciala!

 

La inceputul anului 2014 veniturile CNAM se aproba la 4, 723 miliarde de lei, inclusiv pe fondul majorarii politei medicale de la 3,5 la 4,00 (in total 8 procente) contributie procentuala de la salariati si angajatori, si de la 3.300 de lei la 4.056 lei in suma fixa, cu un deficit de 100 de milioane de lei.

 

21 iulie 2014 – in Monitorul Oficial este publicata Legea Fondurilor asigurarilor obligatorii de asigurari medicale cu modificarile operate, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea. Astfel, Guvernul taie 69 de milioane de lei din contul CNAM. Explicatia – statul a transferat mai putini bani pentru programe nationale si pentru persoanele asigurate de Guvern. Astfel, la capitolul venituri CNAM inregistreaza deja 4.654 miliarde de lei. Deficitul atinge 250 de milioane de lei. Deputatii din Comisia Sanatate, Protectie Sociala si Familie spun ca aud prima oara despre decizia de a micsora bugetul CNAM.

 

8 august 2014 – Curtea de Conturi atrage atentia, intr-un raport al sau, ca CNAM a plasat mijloace banesti in suma de 140 de milioane de lei la o banca comerciala, in baza a trei contracte de depozit semnate in 2012, cu termenul de scadenta prelungit prin mai multe acorduri aditionale. Potrivit raportului Curtii de Conturi publicat in Monitorul Oficial la 8 august 2014, 90 de milioane constituiau „mijloace nevalorificate din fondul de profilaxie”, iar 50 de milioane – din fondul de rezerva.

 

Banca comerciala nu fusese aleasa prin tender asa ca Curtea de Conturi recomandase CNAM sa organizeze un tender „in scopul asigurarii integritatii resurselor financiare, rentabilizarii depozitelor si evitarii riscurilor aferente prejudicierii intereselor publice”. On consecinta, directorul CNAM semneaza pe 25 octombrie 2013 un ordin pentru instituirea unui grup de lucru care sa organizeze concursul. intr-un final membrii grupului de lucru au trimis doar scrisori pentru prezentarea ofertelor la sapte banci, pentru ca in final sa decida pastrarea banilor la aceeasi banca comerciala. La scurt timp, Mircea Buga obtine al doilea mandat de director general, fiind singurul candidat.

 

Intre 24 – 30 noiembrie 2014 -  Potrivit raportului companiei Kroll anume in aceasta perioada din BEM si ulterior Unibank si Banca Sociala ajung pe conturile mai multor firme necunoscute din Moldova si apoi pe firmele off-shore ale lui Ilan Shor aproximativ 18 miliarde lei. Nu este clar daca in cele 18 miliarde „migrate” spre firmele lui Shor se contin si banii publici din CNAM, depusi la Unibank.

 

Noiembrie 2014 – Iurie Leanca, pe atunci premier, ia decizia in secret de a transfera 10 miliarde de lei catre cele trei banci falimentare prin care fusesera scoase 13 miliarde de lei.

 

Decembrie 2014 - ianuarie 2015 – spitalele se confrunta cu o criza acuta de medicamente. CNAM neaga ca ar avea datorii catre spitale.

 

Decembrie 2014 – CNAM nu poate retrage (!) din banca comerciala cu care a semnat mai multe contracte inca in 2012 suma depozitata de 115 milioane de lei, formandu-se datorii de 102 milioane lei catre spitale. Din acest motiv, executarea fondului de baza al CNAM a fost, de facto, de 4,3 miliarde de lei! CNAM a dispus de trei conturi de depozite in baza a trei contracte incheiate cu o banca privata in iunie 2012 al caror sold la 31 decembrie 2014 constituia 115 milioane de lei, cu o dobanda incasata de 15,6 milioane de lei. Pe parcursul anului 2014 CNAM a initiat procedura de retragere a surselor financiare din depozite, dar nu a putut retrage sumele!Ianuarie 2015 – CNAM reuseste sa retraga banii din banca comerciala. 

 

12 februarie 2015 – Mircea Buga este desemnat candidat la functia de ministrul al Sanatatii in Guvernul Leanca 2, care nu obtine votul de incredere al Parlamentului. Peste sase zile acesta devine ministru al Sanatatii in Guvernul Gaburici.

 

Martie 2015 – deficitul CNAM ajunge la 100 de milioane de lei, din motiv ca Ministerul Finantelor intarzie transferurile. La randul sau, Ministerul Finantelor recunoaste ca nu sunt suficiente acumulari la buget.

 

Iulie 2015 – cel mai recent raport al Curtii de Conturi scoate la iveala imensa datorie de jumatate de miliard de lei pe care au acumulat-o spitalele. Tot atunci, CNAM prezinta un raport de executare a fondurilor la CNAM unde se vorbeste deja de o reducere a fondurilor nu de 69 de milioane de lei, ci de 121 milioane din contributia statului, adica aproximativ 6 milioane de euro.

 

Acum, CNAM si Ministerul Finantelor tin in secret suma datoriilor pe care o au cei de la Finante catre companie. Desi am solicitat aceste informatii deja de doua saptamani, responsabilii refuza sa ne comunice cifra. Nici Mircea Buga nu a raspuns la apelurile noastre pana la momentul publicarii acestui articol.


Autor: Irina Papuc

 


Mentionam ca fostul director CNAM si actualul ministru al Muncii, Mircea Buga, a reactionat la denuntul lui Ilan Shor, in care apare intr-o ipostaza compromitatoare.

Reactia integrala a lui Mircea Buga: "Am ramas surprins sa gasesc mentionat numele meu in textul presupusului proces-verbal al audierii dlui Ilan Shor si in unele comentarii ulterioare aparute in mass-media. De aceea vin cu anumite precizari, pentru a evita potentialele speculatii in ceea ce ma priveste. Conform legislatiei, CNAM poate investi mijloace banesti temporar disponibile in hartii de valoare de stat si depozite bancare. Aceasta posibilitate a fost folosita pe parcursul anilor (in colaborare si discutii cu mai multe institutii bancare) ca o modalitate de suplimentare a fondurilor de asigurari pentru a putea fi procurate mai multe servicii medicale. Controalele efectuate anual nu au depistat ilegalitati, iar cifrele depozitelor si dobanzile obtinute se regasesc in rapoartele anuale aprobate de Parlament, depozitele fiind returnate la contul trezorerial. In calitatea mea de director general al CNAM am actionat in stricta conformitate cu prevederile legale si statutul organizatiei, iar mentiunile din presupusul proces-verbal si din anumite surse media le consider regretabile si total neavenite. Mai mult decat atat, nu am acceptat niciodata presiuni asupra propriei mele persoane si nici imixtiuni in activitatea CNAM. In aceasta ordine de idei indemn institutiile media sa se abtina de la publicarea materialelor speculatorii si sa lase organele de drept sa isi exercite competentele."

 

Va prezentam fragmentul din denuntul lui Ilan Shor, in care este prezent numele actualului ministrul al Muncii, Mircea Buga, desemnat din partea PLDM: 

 

"Vlad Filat a asigurat Unibank cu resurse, prin transferarea mijloacelor financiare a companiei Franzeluta si a CNAS (in jur de 600 de milioane), iar pentru acest lucru Vlad Filat, i-a dat indicatiie lui M.Buga si directorului companiei Franzeluta.

 

Cu M. Buga am discutat chiar eu dupa indicatiile lui Vlad Filat, iar Franzeluta activa direct cu Unibank. Asa cum nici Vlad Filat nu mi-a mai dat nici un ban, la sfarsitul verii 2014, eu l-am avertizat ca voi fi nevoit sa anunt fortele de ordine despre situatia creata deoarece nu mai puteam sa ma infund in datorii. Atunci Vlad Filat a venit cu propunerea sa cumparam Banca de Economii in intregime, asa ca in doi sau in trei ani vom putea castiga suficienti bani ca sa acoperim aceste lacune. Ne-am inteles in felul urmator: Vlad Filat va asigura transmiterea pachetului de actiuni de control ale bancii, catre companiile pe care le conducem, transferand toate mijloacele financiare ale intreprinderilor, agentiilor si institutiilor de stat, ale CNAS, CNAM si banii din conturile trezoreriale. Cu o asemenea sustinere si cu reteaua de filiale, BEM ar fi devenit cea mai de succes banca din Republica Moldova cu cele mai mari venituri de pe piata, iar in consecinta, banca putea fi vanduta la un pret foarte bun.

Alte ştiri despre: acuzatii, ilan shor, ilan shor,