13:23, 18 Martie 2017
, Stirile Pro TV

Cum a incercat Trump sa fie prietenos cu Merkel: "Amandoi am avut convorbirile interceptate pe vremea presedintelui Obama"


Cel putin avem ceva in comun... Amandoi am avut convorbirile interceptate pe vremea presedintelui Obama.


 

Cu cancelarul Merkel alaturi, Trump a insistat ca a fost supravegheat in timpul campaniei electorale, desi nu exista nicio proba, iar liderii Congresului - atat republicani, cat si democrati - nu cred in acest scenariu.

 

Donald Trump si Angela Merkel au avut prima intalnire directa, amanata cu cateva zile din cauza viscolului. Cei doi au discutat despre comert, rolul NATO, imigratie si relatiile cu Rusia.

 

A fost o atmosfera mai rigida cand s-au lasat fotografiati de presa... In schimb, inainte de aceste momente, la sosirea cancelarului german la Casa Alba, cei doi lideri erau numai zambet, si s-au salutat cordial.

 

Donald Trump: Trimiteti o vedere frumoasa in Germania, va rog, sa va asigurati ca e asa. Reporter: Cum au decurs discutiile, domnule presedintea Donald Trump: Foarte bine. Reporter: Ati vorbit despre NATOa Trump: Multe chestiuni...

 

Cu incapatanare, Donald Trump si-a mentinut acuzatiile ca ar fi fost interceptat pe vremea lui Barack Obama: "In privinta supravegherii din timpul administratiei precedente, cel putin avem ceva in comun, probabil..."

 

In mandatul Obama s-a aflat ca agentiile americane de informatii au monitorizat telefonul Angelei Merkel, ceea ce a starnit o reactie furioasa la Berlin.

 

Nimeni nu a venit insa cu vreo proba in sprijinul acuzatiilor ca Trump ar fi fost supravegheat in timpul campaniei electorale.

 

Jurnalistii l-au intrebat din nou pe ce se bazeaza. A aflat de la televiziunea FOX, spune el: "A fost o afirmatie facuta de un foarte talentat avocat la FOX TV. Asa ca nu ar trebui sa vorbiti cu mine, ar trebui sa vorbiti cu FOX."

 

Principalele teme de pe agenda discutiilor Trump-Merkel au fost relatiile cu Rusia, situatia din Ucraina, comertul bilateral si, nu in ultimul rand, NATO.

 

Donald Trump: "I-am reafirmat cancelarului Merkel sprijinul meu ferm pentru NATO, dar si necesitatea ca aliatii nostri din NATO sa suporte partea lor de cheltuieli din costurile apararii comune. Multe natiuni datoreaza mari sume de bani din ultimii ani si asta este foarte nedrept pentru Statele Unite."

 

Merkel s-a declarat incurajata de sprijinul lui Trump pentru NATO, a insistat asupra rolului vital al Aliantei si a subliniat ca Germania si-a sporit finantarea pentru apararea comuna.

 

De asemenea, a salutat dialogul direct, fara intermediari, cu presedintele american.  

Alte ştiri despre: