17:43, 12 Iulie 2018
, PRO TV

Cu o economie ca cea a Romaniei de acum 20 de ani, Moldova isi propune sa aduca investitori de peste Prut. O banca de la noi a organizat un eveniment care a unit antreprenori de pe ambele maluri - VIDEO


Cu o economie ca cea a Romaniei de acum 20 de ani, Moldova isi propune sa aduca investitori de peste Prut. O banca de la noi a organizat astazi un eveniment care a unit antreprenori de pe ambele maluri, incercand sa-i convinga sa colaboreze. Oamenii de afaceri de la noi spun ca cei din Romania ar avea toate motivele sa investeasca aici.Sergiu Bulat detine o companie IT, care dezvolta aplicatii pentru telefoanele mobile. Barbatul crede ca investitorii straini sunt tentati sa vina in Moldova datorita facilitatilor fiscale de aici si a fortei de munca ieftine.

 

Sergiu BULAT, ANTREPRENOR: “In momentul in care un specialist devine bun el este vanat. Ofertele lor nu putem noi locali sa facem fata, la salariile lor de 5-6 mii de euro.”

 

 Iar Ion Corcodel spune ca nu este speriat de concurenta. Spera doar ca odata cu deschiderea mai multor firme in tara si bancile vor fi motivate sa ofere credite la o dobanda mai mica. La inceput, s-a confruntat cu multe probleme. 

 

Ion CORCODEL, OM DE AFACERI: “Greu, birocratia e mare. Moldoveanul e obisnuit de obicei sa faca putin dar sa aiba venit mare.”

 

 Astazi, antreprenorii, adunati la conferinta oganizata de o instituie media din Romania au facut schimb de idei si solutii. De exemplu, obisnuinta moldovenilor de a cumpara imobile cu bani cash este privita de romani ca o scena rupta din antichitate. S-a discutat si despre o metoda inovativa de gajare.

 

“Sa aflam intr-adevar ar putea oare in Moldova sa modificam legislatia ca si proprietatea intelectuala sa faca obiectul gajului pentru a da raspuns cum facem in companiile it sa atragem finantati, atunci cand nu ai nimic, dar ai mai mult.”

 

Evenimentul de astazi a fost organizat de Ziarul Financiar din Romania, care a incercat sa stimuleze buuisnessmenii locali sa bage bani, in special, in capitalul uman.

 

Cristian HOSTIUC, DIRECTOR EDITORIAL “ZIARUL FINANCIAR": “Adoptati scoala voastra. Fiti managerul acelei scoli si puneti-va problema. Cum creste eu nivelul acelei scoli de la 6 la 9? Dupa 20-30 de ani rezultatul se va vedea.”

 

 Bogdan PLESUVESCU, PRESEDINTE BANCA DIN MOLDOVA: “Acesta este un prim eveniment prin care vrem sa stabilim aceasta platforma, iar intentia noastra e sa aducem antreprenori si sa stabilim un fel de club al oamenilor de afaceri.”

 

 Cu o populatie de 2,8 milioane, potrivit datelor oficiale, Moldova se poate lauda cu 30 de mii de firme. In Romania, numarul companiilor active este de 22 de ori mai mare la un numar de 19,5 milioane de locuitori.

 

Daniel IONITA, AMBASADOR AL ROMANIEI IN MOLDOVA: “Interesul manifestat de companiile romanesti pentru piata din Republica Moldova este reflectat si de crearea Asociatiei Investitorilor romani in RM.”

 

 Organizatorii evenimentului spun ca oamenii de afaceri romani vad in Moldova nu doar o sansa de extindere a pietei de desfacere, dar si o oportunitate de a dezvolta economia moldoveneasca, pentru a avea, pe viitor, un partener puternic. Salariul mediu lunar in Romania este de 522 de euro, fata de 215, cat este la noi.

Alte ştiri despre: