19:33, 20 Aprilie 2018
, PRO TV

Cu discutii aprinse in Parlament, proiectul, care obliga televiziunile sa realizeze opt ore de productie autohtona, a trecut de prima lectura. Noul Cod al serviciilor media audiovizuale, criticat de deputati - VIDEO


Cu discutii aprinse in Parlament, noul Cod al serviciilor media audiovizuale a trecut de prima lectura. Proiectul, care obliga televiziunile sa realizeze opt ore de productie autohtona, dintre care sase sa le difuzeze in prime-time, a fost criticata de deputatii PL, PSRM, PCRM si PLDM.


 

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: „In graba apare un nou proiect al serviciilor media. Propun excluderea de pe ordinea de zi deoarece el trebuie bine gandit, bine pregatit si consultat inca o data.”

 

 Propunerea socialistilor insa nu a fost sustinuta. Deputatii PSRM cred ca aprobarea noului Cod va duce la inchiderea mai multor posturi, iar in consecinta, pe piata de televiziune se va institui monopol.

 

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT PSRM: „Acest proiect va duce la limitarea mass-media, deoarece majoritatea televiuzilor nu vor putea rezista la aceste cerinte. Limitati la libertatea la politica redactionala.”

 

 Au criticat documentul si comunistii.

 

Vladimir VORONIN, LIDERUL PCRM: „Si nu ati avut alta zi voi care sunteti majoritatea mafiota si cumparata.”

 

Iar liberalii s-au aratat indignati ca in noul Cod nu au regasit niste prevederi operate recent privind protejarea spatiului informational autohton.

 

Lilian CARP, DEPUTAT LIBERAL: „Nu se regaseste acea modificare pe care am facut-o noi  in actualul cod in ceea ce priveste programele analitice si stirile sa fie doar productie autohtona.” 

 

 Corneliu MIHALACHE, DEPUTAT PD: „Va propun sa veniti pentru lectura a doua acest amendament ca sa asiguram protectia spatiului mediatic.”

 

Noul Cod obliga, printre altele, televiziunile sa difuzeze 8 ore de produs autohton dintre care 6 ore - in prime-time. Cu tot cu publicitate asta ar insemna 10 ore si 8 ore, respectiv.

 

Cu alte cuvinte, in orele de maxima audienta, televiziunile nu vor putea sa difuzeze filme sau competitii sportive. O alta prevedere a noului cod este ca CCA va stabili comisia care va decide masuratorul de audienta. Acest lucru ar putea permite influentarea politica a procesului - esential pentru piata media. 

Alte ştiri despre: