14:03, 31 Decembrie 2017
, PRO TV

Coreea de Sud a pus sub sechestru o noua nava care ar fi transferat petrol Phenianului


Autoritatile sud-coreene au detectat si pus sub sechestru o a doua nava banuita ca ar fi transportat petrol catre Coreea de Nord, violand astfel sanctiunile impuse de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) regimului de la Phenian.


 

Astfel, nava Koti, care provine din Panama şi care poate transporta 5,100 de tone de petrol, este blocată de două săptămâni în portul oraşului Pyeongtaek, informează BBC, care citează surse oficiale.

 

Majoritatea membrilor echipajului provin din China şi Myanmar, iar autorităţile sud-coreene îi interoghează, sub suspiciunea de tansabordare a încărcăturii dintr-un vaas în altul.

 

Este al doilea incident din ultimele zile. Vineri, Coreea de Sud a anunţat o inspecţie la un vas sub pavilion Hong Kong, Lighthouse Winmore, care transferase pe o navă nord-coreeană produse petroliere.

 

ONU a interzis accesul în porturile lumii a patru nave nord-coreene suspectate că transportă mărfuri interzise de sancţiunile internaţionale impuse Phenianului, dar nu a putut să includă pe listă alte şase din cauza opoziţiei Beijingului.

În urmă cu o săptămână, Consiliul de Securitate al ONU a înăsprit sancţiunile împotriva Coreei de Nord printr-un vot unanim asupra unei rezoluţii americane referitoare la aprovizionarea cu petrol şi chestiunea muncitorilor nord-coreeni din străinătate, informează agenţia Yonhap, citată de Agerpres.

 

Este a noua serie de sancţiuni impuse de ONU, deosebit de severe, dintre care ultimele trei au fost adoptate la iniţiativa SUA după un test nuclear şi mai multe tiruri cu rachete efectuate de Phenian. Din septembrie 2016, Coreea de Nord a efectuat un test nuclear - cel de-al şaselea - şi a lansat mai multe rachete, acţiuni interzise de Naţiunile Unite.

Alte ştiri despre: