10:58, 17 Octombrie 2017
, PRO TV

Coreea de Nord: “Un razboi nuclear poate izbucni in orice moment”. Medierea rusilor a esuat


Un razboi nuclear cu SUA poate izbucni in orice moment, a amenintat din nou Coreea de Nord.


 

Situaţia a atins un punct sensibil iar un război nuclear cu SUA poate izbucni în orice moment a declarat adjunctul ambasadorului nord coreean la ONU, potrivit Washington Post.

 

Ruşii au încercat luni - fără succes - o mediere între reprezentanţi ai legislativelor din Coreea de Sud şi Coreea de Nord prezenţi la un forum în Rusia, delegaţia Phenianului motivând că ”încă nu a sosit timpul”.

 

Moscova — care susţine că doar dialogul va permite reglementarea crizei actuale, dar a aprobat ultima serie de sancţiuni împotriva Phenianului la ONU — găzduieşte la Sankt-Petersburg (în nord-vestul ţării) o reuniune a Adunării Uniunii Interparlamentare.

 

Cu această ocazie, Valentina Matvienko — al treilea personaj în ierarhia statului rus — s-a întâlnit separat cu delegaţiile celor două Corei şi le-a invitat să dialogheze pentru a calma tensiunile provocate de ambiţiile nucleare nord-coreene.

 

Parlamentarii nord-coreeni au declarat însă că “timpul pentru negocierile cu Coreea de Sud nu a sosit încă”, a explicat Consiliul Federaţiei Ruse într-un comunicat.

 

“Trebuie făcut primul pas, chiar şi unul mic, la întâlnirea unuia cu celălalt”, a subliniat Matvienko, citată în acest comunicat.
Ea a asigurat — potrivit agenţiei de presă Interfax — că Moscova, care caută să se impună ca mediator în criza nord-coreeană, ”îşi va continua eforturile” diplomatice în acest sens.

 

Aceste declaraţii intervin în timp ce puşcaşii marini ai SUA şi cei ai Coreei de Sud au început luni un exerciţiu naval comun, reprezentând o nouă demonstraţie de forţă faţă de Coreea de Nord şi programele sale nuclear şi balistic, potrivit AFP.

 

Tensiunile în Peninsula Coreeană se află la cel mai înalt nivel în ultimele luni din cauza multiplicării tirurilor cu rachete ale Phenianului. În acelaşi timp, Coreea de Nord şi preşedintele american Donald Trump fac schimb de mesaje belicoase.

 

În cursul reuniunii parlamentare de luni, la Sankt-Petersburg, vicepreşedintele Parlamentului nord-coreean, Ahn Dong-Chun, a calificat drept “terorism de stat” sancţiunile impuse de SUA Phenianului.

 

“Coreea de Nord nu va discuta niciodată despre dreptul său la arme nucleare” atâta vreme cât SUA îşi vor continua “ameninţarea nucleară şi politica lor belicoasă” la adresa ei, a afirmat el, potrivit Interfax, adăugând că “poporul şi armata Coreei de Nord sunt pregătite să-şi întăreasc şi mai mult forţele nucleare”. Phenianul a reiterat acest mesaj luni şi la ONU, avertizând că nu va reveni la masa negocierilor cu privire la programele sale de înarmare atâta timp cât SUA îşi vor menţine “politica ostilă”.

 

“Un război nuclear poate interveni în orice moment”, a declarat ambasadorul nord-coreean adjunct la Naţiunile Unite, Kim In Ryong, în faţa Comisiei pentru dezarmare. “Atâta timp cât politica ostilă şi ameninţarea nucleară a SUA nu sunt complet eliminate, nu vom pune niciodată, indiferent de condiţii, armele noastre nucleare şi rachetele balistice pe masa negocierelor ”, a spus diplomatul nord-coreean, citat de AFP.

 

″Întreg teritoriul american se află în raza de acţiune a rachetelor noastre şi dacă SUA vor îndrăzni să invadeze teritoriul nostru sacru, chiar şi un centimetru, ele nu vor scăpa de pedeapsa noastră severă oriunde în lume ”, a avertizat diplomatul nord-coreean.

 

SUA, care au făcut să fie adoptate în vară la ONU două rânduri de sancţiuni economice împotriva Phenianului, şi Coreea de Nord, care a procedat la un test nuclear şi la tiruri cu rachete balistice, au relaţii extrem de tensionate, amplificând temerea eventualităţii unui conflict armat.

Alte ştiri despre: