16:11, 4 Septembrie 2018
, PRO TV

Congresul liberalilor la care Chirtoaca ar urma sa fie propus la functia de lider al partidului va avea loc pe 1 decembrie. Evenimentul care trebuia sa fie organizat in septembrie a fost mutat in ziua Marii Uniri


Congresul liberalilor la care Dorin Chirtoaca ar urma sa fie propus la functia de lider al partidului va avea loc, simbolic, pe 1 decembrie. Evenimentul care trebuia sa fie organizat in septembrie a fost mutat in ziua Marii Unirii. Pana atunci, fostul primar al capitalei sustine ca lucreaza la un program de guvernare care sa uneasca Moldova cu Romania.


 

Actualul prim-vicepresedinte al Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca sustine ca se pregateste serios de congres. Lucreaza la un proiect care sa infaptuiasca unirea celor doua state.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIM-VICEPRESEDINTE PL: Cum sa fie construita unirea. Un program de guvernare care are ca scop fundamental unirea cu Romania, inclusiv integrarea europeana si cum acest lucru sa fie construit pe fiecare domeniu: sanatate, educatie.”

 

 Asta ar fi tema pentru acasa a ex-primarului capitalei, candidatura caruia va fi propusa la postul de lider de partid.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIM-VICEPRESEDINTE PL: Voi aparea cu acest proiect in fata colegilor mei si ei vor fi de acord sa il sustina si daca toate lucrurile se vor intampla, vom avea si raspuns la presedintie.”

 

 Actualul lider, Mihai Ghimpu, crede ca nepotul sau, Dorin Chirtoaca este omul ideal care sa-i preia functia.

 

Mihai GHIMPU, LIDER PL: Este un om care a acumulat experienta, care are realizari, avem incredere. Este in mai putere, totusi varsta mea si varsta lui. El are alta scoala,eu cea sovietica si el cea europeana si el are si timp.”

 

 Nu se stie daca documentul intitulat “Unirea” va fi folosit si in programul electoral al liberalilor pentru parlamentarele din februarie 2019.

 

Dorin CHIRTOACA, PRIM-VICEPRESEDINTE PL: Sa nu punem carul inaintea boilor. La inceput sa finalizam proiectul sa vedem ca el are greutate si apoi vom vedea daca este bun pentru partid sau parlamentare. - Veti candida pentru functia de   deputat? - Pana nu termin lucrul la continut nu facem pasi inainte.”

 

 Partidul Liberal a fost infiintat in septembrie 1993. Initial liderul formatiunii a fost Anatol Salaru, actualul presedinte al Partidului Unitatii Nationale. In 1998, sefia a fost preluata de Mihai Ghimpu. Dupa parlamentarele anticipate din 2009, liberalii obtin 15 mandate in legislativ si fac coalitie cu PLDM, PD si Alianta Moldova Noastra.

 

Ulterior, in urma alegerilor parlamentare din 2010, 12 deputati liberali ajung in legislativ asa ca se constituie o noua majoritate formata din liberali, liberal-democrati si democrati, care se numeste Alianta pentru Integrare Doi. Cea de-a treia alianta ia nastere in 2015, intre PL, PLDM si PD. Acum liberalii sunt in opozitie in parlament unde sunt reprezentanti de noua deputati. Formatiunea sustine ca are peste 20 de mii de membri in toata Moldova.

Alte ştiri despre: