11:42, 18 Mai 2018
, PRO TV

Concurentii au utilizat resurse administrative si au impartit mai multe daruri, comparativ cu perioada precedenta de monitorizare. Ultimul raport Promo-LEX, inainte de alegeri


Reprezentantii de le Promo-LEX au prezentat ultimul raport de monitorizare a campanieei electorale pentru alegerilor locale din 20 mai. Acestia spun ca au depistat mai mute nereguli.


 

Pavel Postica, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX: "Pentru ultimele doua saptamani de campanie. In ziua alegerilor, fiecare allegator este sef.

 

Încălcări constatate în ultimele două săptămâni de campanie pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018, conform celui de-al treilea raport al Misiunii de Observare Promo-LEX

 

Ca şi în rapoartele precedente, MO a constatat mai multe probleme, printre care: nedeclararea tuturor cheltuielilor efectuate de către concurenţii electorali, prezenţa discursului instigator la ură şi discriminare în mesajele concurenţilor, etc. De asemenea, în comparaţie cu perioada precedentă de monitorizare, concurenţii au oferit mai multe cadouri electorale. La fel, observatorii Promo-LEX au constatat că, doar jumătate din secţiile de votare au rampe de acces.

 

210 activităţi de promovare electorală în două săptămâni de campanie


Conform observatorilor Promo-LEX, în perioada monitorizată au fost organizate cel puţin 210 activităţi de promovare electorală, majoritatea – 173 (82,38%) fiind desfăşurate în mun. Chişinău. Din totalul activităţilor, cel puţin 68 (32%) au fost organizate de candidatul PSRM; 48 (23%) – de CI Silvia Radu, iar 33 (16%) – de candidata PPŞ. Cele mai utilizate instrumente de promovare rămân a fi: întâlnirile cu alegătorii –31% din activităţi şi utilizarea corturilor – în 28%.


Doar jumătate din secţiile de votare au rampe de acces, iar 20 la sută din BESV sunt închise în timpul orelor de program


Conform informaţiei furnizate de observatorii Promo-LEX, în cel puţin 77 Birouri Electorale ale Secţiilor de Votare (BESV) (23,19%) din totalul de 332 verificate, s-a constatat încălcarea termenelor legale de alegere a preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului.

 

De asemenea, observatorii au efectuat 393 vizite la BESV (inclusiv vizite repetate la organele electorale închise), constatându-se că, în cazul a 84 din vizite (21,37%) sediile BESV erau închise în timpul orelor de lucru. Doar 52% din SV sunt dotate cu rampe de acces.

 

Concurenţii electorali au utilizat resurse administrative şi au împărţit mai multe daruri, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare


Continuă a fi raportate situaţii care pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Astfel, observatorii au raportat 15 cazuri, dintre care: 3 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituţiilor de învăţământ în timpul orelor de muncă (2 – PSRM, 1 – CI Silvia Radu); 4 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (2 – PSRM, 1 – PUN, 1 – CI Silvia Radu); 8 întâlniri cu alegătorii organizate în incinta instituţiilor medicale în timpul orelor de muncă (4 – PSRM, 2 – PUN, 1 – PL, 1 – PPŞ).


Este semnificativă implicarea pe parcursul perioadei electorale a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon în campania electorală a candidaţilor PSRM Ion Ceban (mun. Chişinău) şi Alexandr Usatîi (mun. Bălţi). Implicarea Preşedintelui în activităţi de agitaţie în favoarea unui concurent poate fi interpretată, inclusiv, drept utilizare a resurselor administrative în favoarea concurenţilor electorali menţionaţi.


Comparativ cu perioada precedentă de raportare MO Promo-LEX a constatat o creştere semnificativă a numărului de cazuri de oferire a cadourilor electorale (17 în total), cu implicarea concurenţilor electorali din partea PPŞ – 8 cazuri; Silvia Radu – 5 cazuri; PSRM – 2 cazuri; PDM – 1 caz şi PPPDA – 1 caz.


Concurenţii electorali nu au declarat toate cheltuielile efectuate, iar unii concurenţi au depăşit esenţial plafonul cheltuielilor permise


În perioada monitorizată 13 concurenţi electorali au declarat fonduri de campanie de 2 751 540,81 lei şi au efectuat cheltuieli de 2 392 698, 65 lei. Ponderea majoră a cheltuielilor declarate este pentru publicitate şi materiale promoţionale – 95%, cheltuieli pentru întruniri şi evenimente – 2%, servicii de sondare a opiniei publice – 2%, pentru utilizarea transportului au fost raportate – 1% şi alte cheltuieli – 1%.


Misiunea de observare estimează că, 8 concurenţi electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor 2 săptămâni de campanie. Suma totală a cheltuielilor nedeclarate este estimată la cel puţin 1 144 229 lei, majoritatea cheltuielilor neraportate fiind pentru publicitate stradală şi materiale promoţionale.

 

Promo-LEX mai aminteşte că, candidatul de la PPŞ în c. Jora de Mijloc, r. Orhei, în primele două săptămâni de campanie a efectuat cheltuieli estimate la cel puţin 114 100 lei, astfel depăşind plafonul maxim stabilit pentru circumscripţia respectivă – 93 504,18 lei. Deşi nu a mai avut dreptul legal de a cheltui bani în circumscripţia Jora de Mijloc, în perioada 28 aprilie – 11 mai 2018 acesta a continuat să organizeze concerte şi să ofere cadouri electorale, estimate la 80 500 lei.

 

Concurenţii electorali continuă să instige la ură şi discriminare


MO Promo-LEX a constatat noi cazuri de utilizare a discursului instigator la ură şi discriminare în mesajele concurenţilor, a discursurilor sexiste precum şi a altor forme de intoleranţă manifestate public.


Au fost identificaţi 2 concurenţi electorali afectaţi de diferite forme de intoleranţă, ambii fiind desemnaţi de PPPDA. Cel mai afectat de mesaje instigatoare la ură şi discriminare rămâne a fi Andrei Năstase, candidat la funcţia de primar al mun. Chişinău (în 3 cazuri din 4), urmat de Arina Spătaru, candidată la funcţia de primar al mun. Bălţi (1 caz).


De cealaltă parte, Ion Ceban, candidatul PSRM la funcţia de primar al mun. Chişinău a instigat la discriminare sugerând că va limita dreptul la exprimare şi întrunire a unui grup de persoane din motivul orientării sexuale a acestora. De asemenea, Pavel Verejan, candidatul PPŞ la funcţia de primar al mun. Bălţi a utilizat stereotipurile legate de gen.

Alte ştiri despre: