11:19, 7 Noiembrie 2018
, PRO TV

Comunistii au marcat 101 ani de la revolutia din octombrie. Membrii PCRM au depus flori la monumentul lui Lenin - GALERIE FOTO/VIDEO


Comunistii au sarbatorit astazi langa monumentul lui Lenin de la Moldexpo 101 de ani de la Revolutia Bolsevica. Acestia au depus flori, au depanat amintiri, iar ulterior s-au apucat sa repare monumentul lui Lenin.


 

Dis-de-dimineta, membrii si simpatizantii PCRM au depus flori la monumentul lui Lenin. Oamenii spun ca sunt nostalgici dupa perioada sovietica.

 

"Lenin si Stalin pentru mine sunt importanti. Acum primesc 160 de lei, dar spuneau ca avem 300-400 de euro."

 

Unii tineri, totusi, nu vad cu ochi buni gestul comunistilor.

 

"Lui Lenin eu nu i-as pune flori in aceasta zi. El a fost ateu."

 

Natalia GHETU, REPORTER PRO TV: "Daca in anii precedenti aici la momnumentul lui Lenin se inaltau adevarati munti de flori, anul acesta putem vedea doar cateva zeci de buchete. De la an la an, tot mai putini oameni vin sa-i aduca un omagiu."

 

 Natalia Ghiacenko locuieste la cativa kilometri de capitala. Astazi, in jurul orei 11.00 a venit la monumentul lui Lenin,  la fel cum face in fiecare an. Aici, insa, surpriza - nici zare de om. 

 

Natalia GHIACENKO: "Am venit sa ma uit. E sarbatoare Marii Revolutii din Octombrie. Nu stiu de ce asa de repede s-a incheiat mitingul. Probabil, a fost putina lume."


Astfel ca inainte de miezul zilei, momunentul lui Lenin era inconjurat nu doar de flori, ci si de materiale de constructie. Cativa oameni, inarmati cu unelte au venit sa-l repare.


Potrivit istoricilor, revolutia socialista din octombrie a fost in realitate o lovitura de stat, in urma careia partidul bolsevic a preluat puterea in Rusia. Puciul s-a desfasurat pe 25 octombrie 1917 dupa calendarul iulian, inca in uz la acea vreme in Rusia, data care a devenit 7 noiembrie conform calendarului gregorian. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lovitura de stat a fost organizata de bolsevicii aflati sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin, fiind considerata, totusi, prima revolutie comunista din secolul al XX-lea bazata pe ideile lui Karl Marx.

 

 

Potrivit istoricilor, inceputul evenimentelor a fost planuit in Germania care opta pentru distrugere familiei imperiale Romanov, aflata la putere. Autoritatile germane de atunci ar fi sponsorizat partidul lui Lenin cu 100 de mii de marci pentru a demara evenimentele de la 7 noiembrie 1917.


Desi evenimentele s-au desfasurat in octombrie, acestea se sarbatoresc in noiembrie din cauza decalajului dintre calendarul iulian si cel gregorian. La 22 octombrie (dupa calendarul iulian) Comitetul Revolutionar Militar condus de Lev Trotki a preluat comanda garnizoanei din orasul Petrograd, pe atunci, capitala Rusiei.

 

Mai apoi, la 25 octombrie 1917 ( 7 noiembrie dupa calendarul gregorian) grupari militare conduse de liderul bolsevic Vladimir Ilici Lenin au inlaturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski. Garzile Rosii conduse de bolsevici au preluat controlul principalelor puncte din capitala intampinand o slaba opozitie. In noaptea de 24-25 octombrie(6-7 noiembrie 1917) a fost ocupat Palatul de Iarna, resedinta tarilor Rusiei. Astfel, s-a instaurat la putere primul guvern sovietic, numit Consiliul comisarilor poporului, condus de Vladimir Lenin.Recent, Rusia a renuntat la sarbatorirea zilei de 7 noiembrie. Sarbatoarea a fost inlocuita prin ziua de 4 noiembrie, data la care se omagiaza Ziua impacarii. Totodata, la Chisinau, chiar si dupa proclamarea independentei Republicii Moldova, au loc manifestari devenite traditionale cu ocazia evenimentelor din 7 noiembrie la care participa membrii PCRM.

Alte ştiri despre: