13:42, 5 Decembrie 2018
, PRO TV

Circ de zile mari in Parlamentul Romaniei. Opozitia a fortat revocarea lui Dragnea de la sefia Camerei Deputatilor - VIDEO


Circ de zile mari in plenul Camerei Deputatilor din Parlamentul de la Bucuresti. Liberalii de acolo au cerut revocarea presedintelui Liviu Dragnea si chiar au ales un nou presedinte de sedinta din partea PNL.
Acesta a anunţat demiterea lui Liviu Dragnea, precum şi a lui Florin Iordache, cel care a condus lucrările Camerei. Înlocuirea celor doi nu este, evident, recunoscută de către social-democraţi, care acuză opoziţia că a făcut doar o mascaradă.


Opoziţia şi-a mobilizat deputaţii, iar la începutul şedinţei de plen a venit cu propunerea de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea. Acesta nu a fost prezent în sală.

Eugen Tomac, deputat PMP: ″Plenul este suveran şi poate accepta sau nu revocarea domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camera Deputaţilor. Doi - solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă şi supusă votului revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea”.

 

La acea ora, din băncile social-democraţilor lipseau mulţi dintre deputaţi. Preşedinte de şedinţa, Florin Iordache, a refuzat însă să supună la vot solicitarea PNL şi a argumentat că cererea nu este regulementară.

 

Eugen Nicolicea, deputat PSD: ”Aveţi vreo hotărâre a Biroului Permanent ca să fie îndeplinite aceste criterii? Motivele invocate de dumneavoastră sunt copy paste după propunerea de regulament declarată neconstituţională.″


Raluca Turcan, deputat PNL”Vă solicităm să supuneţi la vot şi să părăsiţi acest scaun.”


Iordache le-a citit de la microfon documentul prin care Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile de preşedinte şi l-a desemnat chiar pe el să preia conducerea Camerei pentru o zi.

 

Florin Iordache, deputat PSD”Am vrut să văd cât de departe puteţi merge cu interpretarea. Vreau să vă citesc o decizie din 5 decembrie, adică de astăzi, privind delegarea atribuţiilor . Eu sunt preşedinte. Toată expunerea dumneavoastră este inutilă.”

 

Dan Vilceanu, deputat PNL: ”Nu supuneţi la vot că vă e frică. PSD-iştilor le e frică unii de alţii. Va e frică de trădările dintre voi”.


Potrivit regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, doar că solicitarea trebuie să vină din partea grupului care l-a propus, deci a PSD.

 

Ce s-a întâmplat azi în Camera Deputaţilor. Filmul evenimentelor

 

Scandal în Parlament, după ce deputaţii PNL au cerut modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru ca Liviu Dragnea să poată fi revocat din funcţia de preşedinte al acestui for, însă Florin Iordache a refuzat să supună la cererea la vot.

 

Ulterior, Iordache a anunţat că nu există cvorum, drept pentru care declară suspendarea şedinţei. În acest timp, vicepreşedintele Marilen Pirtea a preluat conducerea plenului şi a supus la vot mai multe propuneri de la tribuna Camerei Deputaţilor.

 

″În calitatea mea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, doresc să supuneţi la vot prelungirea şedinţei cu o oră. Cine este pentru? Conform articolului 45 din Regulament, am dreptul, prin rotaţie, să conduc şedinţa, nu am condus nicio şedinţă până acum. Sunt vicepreşedinte, dacă nu mai ies de mâine, nu contează, că nu sunt căsătorit cu funcţia asta. Cine este pentru? Vă rog să număraţi voturile, secretarii. 112 pentru”, a spus Pirtea.

 

Tot el a încercat să-i smulgă microrofnul lui Iordache. Iordache i-a atras atenţia că nu el conduce şedinţa şi l-a invitat să ia loc în sală, după ce Opoziţia a votat cu mâna ridicată ceea ce a propus Pirtea.

 

Deputaţii Opoziţiei s-au ridicat în picioare cu mâinile ridicate şi au venit în faţa tribunei, după care au început să aplaude.

Iniţial, şedinţa Camerei Deputaţilor a fost declarată suspendată, însă, deputaţii nu au vrut să părăsească sala de plen.

 

Florin Iordache a refuzat de mai multe ori să introducă pe ordinea de zi votarea cererii opoziţiei de revocare a lui Dragnea de la preşedinţia Camerei Deputaţilor. De asemenea, de la tribună, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au criticat atitudinea reprezentanţilor PSD.

 

Scandalul a izbucnit după ce prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte.

 

Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache”, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan. 

 

 

Şi deputaţii PMP şi USR i-au solicitat vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei. În acest timp, Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

 

“Fac apel la bărbăţia din PSD.(...). Vreau să supun: când v-a convenit, aţi întors votul în plen. Fac apel la bărbăţia din PSD şi supun la vot revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Solicit să fie supus pe ordinea de zi, că plenul este suveran, revocarea din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea”, a spus liderul grupului PMP Eugen Tomac.

 

”Vă este frică de un vot, care este problema? Doar prin acest vot putem clarifica foarte simplu ceea ce a cerut grupul parlamentar PNL. Aşadar, votăm sau nu votăm?” - a spus un alt deputat din opoziţie, de la microfonul plenului.

 

”Nu pot supune la vot o solicitare care este contrară regulamentului. Atâta timp cât în regulament se spune foarte clar că introducerea pe ordinea de zi a oricărui proiect, chiar şi acesta de revocare a mea sau a preşedintelui, se poate face cu unanimitatea liderilor grupurilor parlamentare. - a fost replica lui Florin Iordache, care este preşedintele de şedinţă.

 

Cu toate acestea, preşedintele USR Dan Barna l-a acuzat pe Iordache că este într-o ”ilegalitate gravă”.

”Domnule preşedinte de şedinţă, sunteţi într-o eroare flagrantă, pentru că articolul 27, punctul 2, vorbeşte exact despre situaţia în care dumneavoastră vă aflaţi, spunând că preşedintele Camerei Deputaţilor sau vicepreşedintele în cazul de faţă, căruia i s-a cerut revocarea, nu poate conduce şedinţa biroului sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. Nu este vorba despre punctul referitor la revocare, ci de întreaga şedinţă. Dumneavoastră sunteţi într-o ilegalitate gravă şi vă invit să veniţi la acest microfon şi să răspundeţi la această acuzaţie. Curtea Constituţională spune fără echivoc că plenul Parlamentului este suveran”, a spus Barna de la microrofnul plenului Camerei Deputaţilor.

 

 

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că este o premieră nedorită ce se întâmplă în plenul Camerei Deputaţilor, susţinând că este “o ruşine” ceea ce fac reprezentanţii Opoziţiei: ”Este o ruşine ce se întâmplă în plen. Opoziţia să rămână pepsi, adică agitată”

 

Liberalii au ameninţat cu greva parlamentară dacă nu le sunt supuse la vot propunerile

Liderul de grup al PNL de la Cameră, Raluca Turcan, a declarat că există posibilitatea ca liberalii să intre în grevă parlamentară în cazul în care nu sunt supuse votului în plen anumite solicitări venite din partea acestora.

 

Vă solicit, domnule Iordache, să răspundeţi dacă există vreun articol din Regulament în baza căruia dumneavoastră puteţi să conduceţi această şedinţă, să răspundeţi clar. În acelaşi timp, vreau să vă anunţ că nu voi mai pleca de la acest microfon şi că există posibilitatea să intrăm în grevă parlamentară dacă dumneavoastră nu supuneţi la vot următoarele solicitări - aceste solicitări sunt făcute în baza Regulamentului.

 

Dacă aveţi majoritate, supuneţi la vot, dacă nu supuneţi la vot înseamnă că nu aveţi majoritate, înseamnă că deţineţi această conducere abuziv, înseamnă că vă exercitaţi prerogativele doar prin încălcarea Regulamentului şi a Constituţiei. Propunerile noastre sunt: prelungirea programului cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte pe ordinea de zi, schimbarea procedurii de vot astfel încât să nu fie manipulare a votului prin reţeaua electronică pe care dumneavoastră o folosiţi aşa cum consideraţi de cuviinţă. De asemenea, să conducă această şedinţă vicepreşedintele Marilen Pirtea”, a cerut Turcan, în plenul Camerei Deputaţilor.  

 

Miercuri, deputaţii PSD au fost de urgenţă convocaţi dimineaţă la ora 09.30 şi li s-a cerut să nu părăsească sala de plen în momentul în care va începe şedinţa. 

 

În acest fel, opoziţia a vrut să testeze majoritatea PSD-ALDE, după ce social-democraţii au pierdut 4 parlamentari, care au demisionat din cauza lui Liviu Dragnea. 

 

Astfel, coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate în Camera Deputaţilor: are doar 163 de voturi, în condiţiiile în care sunt necesare 165 pentru a forma o majoritate. 

 

Ce prevede regulamentul Camerei Deputaţilor 

”Art. 26

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. 

Art. 27

(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.”

Alte ştiri despre: