09:40, 8 Noiembrie 2018
, Stirile PRO TV

Cine ii ia locul lui Jeff Sessions, dupa ce a fost inlocuit din functia de procuror general


Matthew Whitaker, seful de cabinet al lui Jeff Sessions, ii va lua locul acestuia in functia de procuror general. Numirea ca interimar a fost anuntata de presedintele american Donald Trump, pe Twitter.


 

Sessions a anunţat Casa Albă, printr-o scrisoare, că demisionează la cererea preşedintelui. El a fost criticat în mod repetat de Trump pentru că s-a recuzat de la coordonarea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016, informează Reuters, citat de Agerpres.

 

Trump afirmase cu câteva ore înainte că nu vor avea loc schimbări „monumentale” în administraţie după alegerile parlamentare parţiale, în urma cărora republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

 

Lidera grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a apreciat, într-un comentariu pe Twitter, că concedierea lui Sessions este„o încercare flagrantă” de a submina ancheta legată de Rusia, condusă de un procuror independent, şi i-a cerut lui Whitaker să nu accepte să se implice în vreun fel în dosar. „Congresul trebuie să acţioneze imediat pentru a apăra statul de drept şi integritatea anchetei”, a declarat ea.

În urma alegerilor de la jumătatea mandatului prezidenţial, democraţii vor obţine conducerea unor comisii parlamentare care pot ancheta declaraţiile fiscale ale preşedintelui, pe care acesta a refuzat să le facă publice încă din timpul campaniei electorale din 2016. Trump a comentat, referitor la posibilitatea unor investigaţii ale democraţilor, că „ei pot juca jocul acesta, dar noi îl putem juca mai bine”.

 

În ceea ce priveşte influenţarea alegerilor de către Rusia, este în curs o anchetă judiciară condusă de procurorul special Robert Mueller, care îi este subordonat direct lui Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general. „Aş putea să-i concediez pe toţi chiar acum, dar nu vreau să o opresc (ancheta - n. red.) fiindcă politic nu îmi place să o opresc”, a declarat Trump.

 

Sursa: Agerpres

Alte ştiri despre: