14:24, 8 Septembrie 2017
, PRO TV

Celor 4 companii ale lui Ilan Shor care au luat 13 miliarde de lei credite de la Banca de Economii nu le-a cerut nimeni sa intoarca banii


Celor 4 companii ale lui Ilan Shor care au luat 13 miliarde de lei credite de la Banca de Economii nu le-a cerut nimeni sa intoarca banii. Potrivit newsmaker in instantele de la Chisinau, in aceste momente nu este nici un proces pe rol. De cealalta parte BNM spune ca procesele de judecata s-au incheiat si ca instanta le-a obligat sa intoarca banii.


 

Moldstreet.com scrie ca, potrivit portalului instantelor de judecata, la trei ani de la furtul miliardului, nu exista niciun proces in care ar figura cele 4 companii, calificate de Kroll drept afiliate lui Ilan Shor. Mai mult, newsmaker.md a publicat ieri un raspuns al unui judecator la Judecatoria Chisinau, la solicitarea unui avocat si care mentioneaza ca pe rol la judecatorie nu exista niciun litigiu in care ar fi vizate cele 4 firme. Astazi intr-un comunicat BNM afirma ca a atacat judecata cateva companii ale lui Sor, inca acum 2 ani si ca exista deja decizii, care le obliga sa intoarca 12 miliarde de lei. O alta cauza este pe rol.

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Pana nu demult au exista cauze penale pe dosarul respectiv si, atata timp cat exista cauza penala, nu poti, asta a fost recomandarea procurorilor, sa nu fie initiate prcoedurile civile, deoarece penalul are prioritate fata de civil. Acum ca exista deciziile pe penal si au fost finalizate dosarele prin deciziile instantelor de judecata, incepe procedura civila.”

 

Subiectul a starnit anterior discutii aprinse pe retelele de socializare. Fostul premier Ion Sturza a scris ca in scurt timp expira termenul de prescriptie, ceea ce inseamna ca infractiunile nu vor mai putea fi atacate in instanta.

 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: ”Termenul de prescriptie nu este incalcat, nu expira, asa cum unii ”iluminati maestri ai vorbelor goale” in ultimul timp mentioneaza. Nu expira in niciun fel termenul de prescriptie si, respectiv, in timpul cel mai apropiat vom avea rezultate deja legate de aceste dosare.”

 

Tot pe facebook, Ilan Shor l-a numit ”mincinos” pe Ion Sturza, precizand ca Banca de Economii a cerut totusi in instanta compensarea pagubelor. Presedintele Parlamentului a anuntat astazi ca in doua saptamani, autoritatile se vor intalni ca sa elaboreze un mod prin care sa supravegheze recuperarea banilor furati.

Alte ştiri despre: