22:11, 15 Noiembrie 2018
, PRO TV

Ce spune Pavel Filip despre investigarea furtul miliardului: "Sunt mandru de rezultatele pe care le-am obtinut". Cum raspunde premierul la intrebarea: "De ce vinovatii nu sunt trasi la raspundere?"


"In asemenea fraude lucrurile se misca putin mai complicat. Sunt mandru de rezultatele pe care le-am obtinut in acest sens si astazi va spun ca Republica Moldova are un sistem bancar puternic." Asta a declarat Pavel Filip, despre modul in care se investigheaza furtul miliardului.


 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Nici eu nu sunt multumim de viteza cu care se misca aceasta investigatie. Atunci, de la bun inceput cred ca s-au creat asteptarile prea mari. In RM s-au obisnuit sa se vina cu promisiuni.

 

In asemenea fraude lucrurile se misca putin mai complicat. Prioritatea care a stat in fata mea, atunci cand am venit in Guvern a fost sa stabilizam sistemul bancar, pentru ca da sunt foarte multi critici.

 

Sunt mandru de rezultatele pe care le-am obtinut in acest sens si astazi va spun ca RM are un sistem bancar puternic. BNM este fortificata si pot sa va spun ca in RM nu se va repeta asa ceva."

 

Lorena BOGZA: "De ce vinovatii nu sunt trasi la raspundere?"

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "Acest furt al miliardului reprezinta 13,5 miliarde de lei. BNM urmeaza sa recupereze din active 2,7 miliarde, dupa care avem 4 grupuri descinse. Toti sunt judecati si iata pe fiecare in parte, nu tin minte cifrele, sunt judecati pe sumele de 10, 5 miliarde de dolari. Procurorii si-au elaborat si o strategie in acest sens si urmeaza sa recupereze acesti bani. Practic 90 la suta din bani au fost identificati. Recuperarea acestor bani este o chestiune mult mai complicata."

 

Lorena BOGZA:  "Cine sunt cei care au furat si unde sunt banii? De ce nu sunt trasi la raspundere cei care au furat?"

 

Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "90 la suta s-a avut in vedere ca s-a determinat circuitul banilor. In continuare trebuie sa fie identificate activele si apoi de facut tot posibilul pentru a le recupera."

 

In perioada anilor 2012-2014 din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank a fost furat peste 1 miliard de dolari. Statul a contractat compania Kroll sa faca lumina. Anchetatorii au constatat ca in furtul miliardului ar fi fost implicate in jur de 75 de companii, care ar fi actionat impreuna, toate avand legatura cu Ilan Shor. Raportul Kroll 2 nu a fost facut public.

Alte ştiri despre: