19:07, 9 Aprilie 2018
, PRO TV

Ce inseamna pentru UE victoria obtinuta de Viktor Orban. CNN: ”Durere de cap si ingrijorare”


Coalitia naţionalist-conserv atoare condusa de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, a castigat, duminica, alegerile parlamentare din Ungaria, dupa o campanie electorala bazata pe mesaje nationaliste si anti-imigratie.


 

Cu 98,5% din voturi numărate, coaliţia condusă de partidul de guvernământ va obţine 133 din 199 de locuri în Parlament, conform Biroului Electoral Naţional al ţării, relatează CNN. ”Victoria mare obţinută de liderul puternic şi eurosceptic al Ungariei dă dureri de cap în UE şi provoacă îngrijorare” mai scrie CNN.

 

Orban, care va câştiga cel de-al patrulea mandat, este deja cel mai longeviv şef de Guvern al Ungariei de la căderea comunismului, în 1989. Premierul a reuşit să transforme Fidesz, dintr-un partid liberal format în anii 1980, într-o echipă populistă de dreapta.

 

Partidul de opoziţie, Jobbik, se află pe locul al doilea cu 19,2% din voturi, mai arată rapoartele Biroului Electoral Naţional. Performanţa dezamăgitoare a formaţiunii politice l-a determinat pe preşedintele partidului, Gabor Vona, să anunţe, luni, că va demisiona.

 

Cu două treimi din Parlament în buzunar şi datorită influenţei politice uriaşe, coaliţia Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat, a reuşit să schimbe constituţia fără referendum.

 

 

Coaliţia a adoptat o serie de legi pentru înăsprirea reglementărilor mass-mediei, băncii centrale, instanţei constituţionale şi organizaţiilor nonguvernamentale. Liderii Uniunii Europene au avertizat că aceste legi ar submina democraţia ţării.

 

“UE este o uniune de democraţie şi valori”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este “o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie”.

 

Orban este un critic dur al Comisiei Europene - braţul executiv al Uniunii Europene - şi a acuzat în repetate rânduri că politica CE nu mai este compatibilă cu Ungaria, în special în încercarea de a impune un sistem de cote care ar fi obligat Ungaria să primească un anumit număr de refugiaţi.

 

Drept replică la politicile CE, Guvernul ungar a creat panouri cu mesaje anti-imigraţie în toată ţara, Orban încercând să se prezinte ca apărător al Europei creştine împotriva imigraţiei islamice.

 

Sursa: CNN

Alte ştiri despre: