19:11, 17 Octombrie 2017
, PRO TV

CC a stabilit ca Dodon a incalcat Constitutia, atunci cand a refuzat sa accepte candidatura Guvernului la functia de Ministru al Aparaii. Presedintele a anuntat ca nu-l va numi in ruptul capului pe Sturza ministru - VIDEO


Igor Dodon a incalcat Constitutia atunci cand a refuzat sa-l numeasca pe Eugen Sturza la aparare, asa ca poate fi suspendat din functie, a decis astazi Curtea Constitutionala. Magistratii afirma ca temporar interimatul poate fi asigurat, in ordine, de presedintele Parlamentului sau prim-ministru, care poate lua deciziile necesare. Intr-o conferinta de presa, organizata la mai putin de o ora dupa aceasta decizie, Igor Dodon a anuntat furios ca nu-l va numi in ruptul capului pe Sturza ministru.


 

Tudor PANTIRU, PRESEDINTE CCM: ”Refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale ale Preşedintelui.”

 

 Igor DODON, PRESEDINTELE RM: ”Eu port responsabilitate in fata cetatenilor, nu in fata lui Filip, Candu sau Pantiru. Eu nu voi ceda, eu nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasa sa semeneze Candu, sa semenze Filip si sa isi asume responsabilitatea pentru fiecare persona in parte.”

 

 Potrivit deciziei, de fiecare data cand Dodon nu va promulga legi sau numi ministrii propusi, Parlamentul se va adresa Curtii Constitutionale.

 

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: ”Eu nu voi semna decretul de numire a lui Sturza. Cel mai probabil, va fi semnat de dl Candu. In cazul asta eu nu voi recunoaste ministrul Apararii, el nu va fi inclus in CSS, lasa sa-l recunoasca Candu. Presedintele tarii, in calitate de comandat suprem nu recunoaste ministrul Apararii. Legitimitatea ministrului e la nivel de zero.”

 

 Presedintele i-a criticat dur pe judecatorii Curtii Constitutionale pentru decizia de astazi.

 

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: ”O sa raspundeti pentru asta, vine timpul. Fiecare actiune a dvs o sa fie examinata imediat dupa aleg parl, o sa fie alta compenneta a cc si pentru fiecare decizie veti raspunde. O sa vedem,. Vine timpul, n-o savva scape nici cet md, o sa va prindem noi.”

 

 Tudor PANTIRU, PRESEDINTE CCM: ”Curtea a reţinut că, prin declaraţiile publice, menţionate mai sus, Preşedintele exercită presiuni asupra Curţii Constituţionale, pe care Curtea le-a calificat ca tentative de intimidare.”

 

 Acum o luna Vlad Plahotniuc l-a propus pe Eugen Sturza, vicepresedinte PPEM, la functia de ministru al Apararii. Pavel Filip i-a trimis candidatura lui Igor Dodon, care anuntat ca refuza si il propune in loc pe Victor Gaiciuc, tatal finului sau de cununie. Premierul i-a inaintat candidatura lui Sturza si a doua oara si s-a adresat Curtii Constitutionale pentru depasirea blocajului institutional.

Alte ştiri despre: