15:22, 5 Decembrie 2017
, PRO TV

Castig la Curtea Constitutionala pentru Domnica Manole. Verificarea de catre SIS a judecatorilor, declarata neconstitutionala - Anticoruptie.md


Curtea Constitutionala a declarat astazi drept neconstitutionale prevederile din lege care prevad verificarea de catre SIS a judecatorilor, scrie anticoruptie.md


 

Potrivit Înaltei Curţi, „Legea consacra principiul inamovibilităţii şi independenţei judecătorilor, iar aceste principii sunt asigurate de Consiliul Superior al Magistraturii care are rol determinant în partea ce ţine de cariera judecătorilor. Totuşi, potrivit normelor legale, CSM este constrâns să decidă într-un anumit fel în cazul în care avizul SIS arată factori de risc. Asta duce la diminuarea rolului CSM ca garant al sistemului judecătoresc, o condiţie sine qua non pentru menţinerea şi transferarea sau promovarea unui judecător este avizul SIS. Verificarea judecătorilor de către SIS interferează cu independenţa acestora”, se arată în hotărârea Curţii.

 

Sesizarea privind verificarea constituţionalităţii prevederilor legale care oferă SIS atribuţii de verificare a judecătorilor a fost depusă de magistrata Domnica Manole. Judecătoarea de la Curtea de Apel Chişinău a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia CSM privind demiterea sa din sistemul judecătoresc în baza unui aviz negativ oferit de SIS.

 

În cuvântarea ţinută astăzi în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, Domnica Manole a explicat că în cazul avizelor SIS, CSM are rol pasiv, el poate doar aplica efectele acestor avize. „Totuşi, au existat cazuri când deşi SIS a emis avize negative în privinţa unor judecători, CSM a intrat în esenţa acestora şi a ignorant avizele. Acest lucru demonstrează că CSM ia decizii selective. Aceste avize ale SIS sunt o metodă de presiune asupra judecătorilor şi o metodă de a elimina judecătorii incomozi”, a punctat judecătoarea.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD

Alte ştiri despre: