13:03, 17 Iunie 2017
, PRO TV

Candu, despre concluziile Comisiei de la Venetia: "Chiar daca exista opinie ca nu trebuie schimbat sistemul electoral, pentru noi conteaza ce vrea majoritatea"


Chiar daca exista opinii ca nu trebuie schimbat actualul sistem de vot din Republica Moldova, pentru noi conteaza ce vrea majoritatea Parlamentare. Declaratia a fost facuta astazi de catre presedintele parlamentului Adrian Candu dupa ce ieri Comisia de la Venetia si-a prezentat concluziile privind modificarea sistemului electoral in tara noastra.


 

Andrian CANDU, PRESEDINTE PARLAMENT: "Au venit cu cateva recomandari tehnci juridice: sa nu fie CEC-ul cel care trebuie sa delimiteze si sa stabileasca criterii electorale.

I-am asigurat ieri pe cei de la Comisia de la Venetia ca toate recomandarile vor fi  examinate amanuntit si dezbatute in Republica Moldova si noi ne angajam, ne asumam sa respectam recomandarile respective.

Comisia de la Venetia a reiterat suplimentar ca decizie de schimbare a sistemului electoral tine de decizia si alegerea suverana a RM.

 

In cadrul sedintei plenare a Comisiei de la Venetia mai multi membrii au reiterat ca Comisia nu poate impune o tara sa aiba un sistem sau altul, poate doar veni cu recomandari. Chiar daca exista opinie ca nu trebuie schimbat sistemul electoral pentru noi conteaza ce vrea majoritate . Regula democratiei este ca majoritatea decide. Intr-o societate polarizata cum e cea din Moldova  nu vom avea in timpul apropiat unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor.

Noi consideram ca in  Moldova  exista o larga majoritate care isi doreste schimbarea sistemului electoral, o spun sondajele,  peste 60 la suta isi doresc schimbarea sistemului de vot.

Pentru noi conteaza foarte mult cele 850 de mii de semnaturi colectate pentru sustinerea schimbarii sistemulu electoral. Toate partidele cele mai importante au promis cetatenilor schimbarea sistemului electoral, noi PD am promis, PSRM, DA .

Vom actiona precum am promis cetatenilor, dar bineinteles vom lua in considerare recomandarile Comisiei de la Venetia ca sa imbunatatim proiectul de lege, este un angajament pe care ni l-am asumat si-l vom indeplini .

 

Vrem sa oferim cetateanului dreptul de alege.

UE vrea de la noi sa vada ca suntem un stat care respectam sistemul bun de vot, corect si transparent, sa existe democratie, statul de drept si legea sa stea in captul mesei.

Ne-am asumat sa respectam reglementarile Comisiei de la Venetia, sa nu exista intrebari la promovarea femeilor in politica. Comisia de Venetiaa vine cu recomandari si vom respecta recomandarile. Cu siguranta autoritatile RM vom comunica cu colegii de la Bruxeless.

 Comisia analizeaza critic orice si vine cu propuneri, ce tine de dizolvare parlamentului, expertii formuleaza opinii despre concept. 

Cel mai bine e sa asteptam opinia scrisa de Comisia de la Venetia. Deoarece sunt multe modificari. Trebuie sa asteptam textul final. Si persoanal sa va expuneti daca e relativ sau nu, conteaza concluziile care sunt la inceputul documentului. Eu nu am vazut niciun element legat de integritate, nimic nu scria de integritate, pentru prima data in RM, in istoria RM am stabilit criterii de integritate, un cazier, pentru noi conteaza ca toti membrii sa fie integri.

 

 Ce tine de pachetul de integritate trebuie sa existe aceste mecanisme…

In Parlamentul RM pe liste de partid au ajuns deputati care fac astazi ani de puscarie, este vorba despre omul care se face implicat in spalatorie de bani. 

Iata de ce prin schimbarea sisitemului electoral, cand cetatenii vor vedea ce trebuie sa aleaga si nu vom avea pe listele de partid persoane care au interese

Noi vrem sa tindem la o democratie ca in SUA .

Actualul sistem electoral a esuat: coruptie, crize politice permanente, lucru ineficient in coalitie si multe elemente de coruptie.

Atunci cand nu se reuseste organizarea protestelor inseamna ca cauza este gresita si falsa, oamenii isi doresc sa aleaga propriul deputat, sa-i respectam si pe cei care iese la proteste."

Alte ştiri despre: