15:43, 18 Februarie 2019
, PRO TV

Candidatul socialistilor, Vladimir Turcan: salariu de bugetar, viata de lux si donatii generoase la partid - anticoruptie.md


Vladimir Turcan, unul dintre cei mai longevivi deputati in Parlamentul Republicii Moldova, este numarul 20 pe lista socialistilor pe circumscriptia nationala. Turcanu candideaza si pe circumscriptia uninominala nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o intrerupere de doi ani, cat a fost ambasador in Federatia Rusa. Luxul in care traieste familia sa, etalat in reviste si in emisiuni televizate, contrasteaza puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat in presa si de catre colegii sai deputati ca ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs romanofob, anti NATO si pro Kremlin, scrie anticoruptie.md.


 

Vladimir Țurcan este general-maior de poliţie, fost ministru al Afacerilor Interne şi ex-ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă. A fost membru al Partidului Comunist din fosta URSS până în 1991. În această perioadă a exercitat funcţii partiinice, fiind şef adjunct în Secţia organizatorică a CC al Partidului Comunist (1985-1991) şi şef al Secţiei juridice a CC al Partidului Comunist (1990-1991).

 

Traseism politic

În anul 2001 a intrat în Parlamentul R.Moldova pe listele Partidului Comuniştilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 şi 2005-2009, apoi în 2009-2014.  În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiştilor.

 

La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alţi trei deputaţi comunişti: Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac, au părăsit fracţiunea parlamentară a PCRM şi au aderat la Partidul Moldova Unită. Ulterior, la această formaţiune s-a alăturat şi deputatul PCRM, Svetlana Rusu. Cei cinci deputaţi s-au prezentat o perioadă drept neafiliaţi. 

 

Deputaţii transfugi au aderat mai apoi la Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, formaţiune extraparlamentară, condusă de Ana Tcaci. La Congresul patru al formaţiunii, din luna februarie 2010, Vladimir Țurcan a preluat conducerea Moldovei Unite. La alegerile parlamentare din noiembrie 2010, la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. În scrutinul electoral din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta după ce, în 2012, partidul s-a scindat - o parte din membri au aderat la Partidul Democrat, iar altă parte - la Partidul Socialiştilor. Detalii video aici.


Formaţiunea „Moldova Unită”, pe care o conducea Vladimir Țurcan, a fuzionat cu Partidul Socialiştilor al lui Igor Dodon. Într-o declaraţie de presă comună, în octombrie 2012, cei doi lideri au spus că formaţiunea lor are ambiţia de a deveni cea mai importantă forţă politică de stânga. În acelaşi document Dodon şi Țurcan spun că Partidul Comuniştilor nu are viitor, că se va destrăma şi va ajunge „o stafie politică”, inclusiv pentru că actualul său lider, Vladimir Voronin, ar fi „obosit” şi „incapabil să-şi controleze vorbele şi faptele”.

 

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul  Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum şi alte trei partide mici şi necunoscute - Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere - au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică îşi propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

 

Avere şi interese

Socialistul Vladimir Țurcan a ocupat, din 1976 şi până în prezent, doar funcţii în cadrul unor instituţii publice, începând cu Procuratura Generală şi terminând cu Parlamentul R. Moldova. Analizând toate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi disponibile ale acestuia, observăm că, practic niciodată, Țurcan nu a deţinut firme care să-i aducă venituri suplimentare faţă de salariul de bugetar. Totuşi, acesta duce o viaţă îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chişinău, pe care a obţinut-o în anul 2007, perioadă în care era, la fel ca acum, deputat. „Secretul” deputatului Țurcan par să fie „investiţiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când aceşti abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu se regăsesc în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale tatălui.


CITESTE MAI DEPARTE PE ANTICORUPTIE.MD.

Alte ştiri despre: