21:07, 14 Noiembrie 2017
, PRO TV

"Daca se prabuseste referendumul, beneficiaza PD. Silvia Radu - primar pana la urmatoarele alegeri, iar atunci, tot cu ajutorul PD, va deveni primar general." Declaratiile lui Bogdan Tirdea la dezbaterile electorale in cadrul emisiunii InPROfunzime


"Daca se prabuseste referendumul beneficiaza PD. Silvia Radu - primar pana la urmatoarele alegeri, iar atunci, tot cu ajutorul PD, va deveni primar general." Asta a declarat astazi reprezentantul PSRM, Bogdan Tirdea, la dezbaterile electorale in cadrul emisiunii InPROfunzime cu Lorena Bogza. Emisiunea a fost realizata impreuna cu biroul de la Chisinau al Radio Europa Libera.


 

Bogdan TIRDEA, REPREZENTANT PSRM: "Domnul Nastase personal il acuza pe Chirtoaca ca ar fi dependent de PD si in iunie 2016 chiar s-a adresat cu un apel public ca domnul primar sa-si depuna demisia. Doamna Maia Sandu l-a acuzat pe Chirtoaca de haos si iresponsabilitate si iata ei, acesti lideri politici, care il acuzau pe Chirtoaca de toate relele, sa-i spunem asa, cheama acum la mentinerea lui in functie, bulversand alegatorii, care nu mai inteleg ce se intampla.

 

Dar prin boicotarea acestui referendum ce obtinem noi? Il salvam noi oare pe domnul Chirtoaca? eu va spun ca nu si sunt convins in acest lucru. El va fi demis prin decizie judecatoreasca. Cine beneficiaza in urma acestui boicot? Nu cumva alegatorii? Nu cumva doamna Sandu? Nu, fratilor. PD beneficiaza, deoarece PD si-a numit deja propriul primar interimar general care sta bine mersi in functie si care va sta bine mersi pana in 2019 daca referendumul va esua.

 

Noi toti ne-am dorit alegeri parlamentare, dar unii si-au dorit chiar si alegeri locale. Noi prin procedura de boicot obtinem aceste alegeri? Eu zic nu, numai prin referendum noi ajungem la aceste alegeri. Doar poporul are dreptul sa-l revoce si doar asa noi putem avea alegeri anticipate. El va fi demis prin decizie judecatoreasca.

 

Iata chiar Maia Sandu si Andrei Nastase acuzau ca statul nostru este capturat, ok, fratilor, Moldova este capturata, orasul este capturat, spuneti-mi va rog, noi prin acest boicot consolidam acest stat capturat sau il slabim. Eu zic ca il consolidam. Acest boicot ar schimba situatia in bine? Oare prin boicot vor aparea cele 30 de stadioane sau va disparea gunoistea din Tantareni? Vor disparea mormanele de gunoi in care se inaduseste lumea? Eu zic ca nu, o sansa ne ofera doar alegerile anticipate care ne vor da un nou primar.

 

Liberalii spun ca daca veniti la referendum ii dati primaria in mainile lui Putin. Noi din partea noastra acuzam ca daca nu veniti la referendum oligarhii vor detine primaria. Da este un anumit spectacol, insa in urma acestui spectacol sunt anumite cazuri strigatoare la cer, de exemplu acela cu intoxicarea copiilor la gradinite. Acest lucru e normal? Eu consider ca nu? Chirtoaca atunci trebuia sa-si dea demisia de onoare sau cel putin el personal sa se adreseze la Procuratura si sa spuna despre acele persoane implicate.

 

Noi nu ne putem compara cu PD, care cu un singur consilier si-a numit primarul, iar acum vin cu diferite proiecte frumoase si pompoase. Daca s-ar produce acest referendum chiar si liberalilor le-ar fi mai usor sa conlucreze. 

 

Aceasta apartenenta de partid aduce o mare incarcatura idiologica. Cand doua fractuni, cele mai mari, PD si PSRM, sunt de fapt cei mai mari antagonisti, aceasta ar putea fi privita ca un fel de tradare a unor idealuri stataliste si unioniste etc. In perioada 2007-2010 Chirtoaca, totusi, a avut realizari, deoarece era un primar competent, insa cand PL a ajuns la putere Chirtoaca a nimerit prada acestor oligarhi care au fugit din alte partide si au venit in PL si totodata, atunci Chirtoaca a fost nevoit sa cedeze intereselor cetatenilor pentru interesele oligarhilor.

 

Chirtoaca este jertfa unor scheme de coruptie. Puteti sa-mi numiti o persoana care nu are dosar penal? Toti au dosar penal, cei din PL. Toate rutierele a cui sunt? a lui Topala. Toate chioscurile a cui sunt? a lui Cebanu. 

 

Este adevarat ca PSRM a profitat de clivajele existente in alianta. Noi am profitat de aceste sciziuni, de acest conflict inte PD si PL, nominalizat pe sistemul mixt, cand Ghimpu s-a impotrivit, iar noi am propus acest referendum. Daca nu ar fi fost acest conflict nu stiu daca am fi obtinut noi acest referendum.

 

Daca se prabuseste referendumul eu voi fi nevoit sa o felicit pe doamna Silvia Radu, candidatul PD, cu functia de primar general, iar in 2019 vor avea loc alegeri, iar ea cu ajutorul PD va deveni din nou primar general. 

 

Noi vrem sa ajungem la un rezultat pozitiv, care va permite revocarea domnului Chirtoaca, va permite alegeri anticipate la care orasenii vor avea posibilitatea sa-si aleaga singuri propriul primar."

 

Acum, inainte de a sti rezultatul referendumului, pregatiti deja un candidat pentru functia de primar?

 

"-Este evident acest lucru, da. Va decide partidul cine va fi, nu pot spune acum."

 

In cadrul dezbaterilor de astazi, la care au fost invitati membrii PSRM si PL, au participat doar socialistii, fiind reprezentati de deputatul Bogdan Tirdea. Liberalii au anuntat intr-un comunicat de presa ca nu vor participa.

 

PRO TV va mai organiza o runda de dezbateri, tot in cadrul unei editii speciale InPROfunzime, in ziua de joi, 16 noiembrie.

 

Pentru referendumul de revocare a primarului general Dorin Chirtoaca, care va avea loc la data de 19 noiembrie, la Consiliul Electoral de Circumscriptie s-au inregistrat doar socialistii si liberalii. Primarului suspendat i-a fost respinsa cererea de a se inregistra in cursa, pe motiv ca nu a venit sa depuna personal dosarul, in conditiile in care acesta se afla in arest la domiciliu.

 

Pentru ca Dorin Chirtoaca sa fie demis din functie prin referendum, impotriva trebuie sa voteze 163.571 de persoane, adica tot atatia oameni cat l-au sustinut in scrutinul din 2015, plus un vot. Iar pentru ca plebiscitul sa fie validat, la sectii trebuie sa se prezinte 33 la suta din alegatorii din municipiu.

Alte ştiri despre: