09:52, 7 Martie 2018
, PRO TV

BNM a primit raportul final Kroll 2 privind "Furtul miliardului": documentul urmeaza sa fie transmis organelor de ancheta


BNM a primit raportul final de investigatie a companiilor Kroll si Steptoe & Johnson privind furtul miliardului din cele trei banci, Banca de Economii, Unibank si Banca Sociala. Urmeaza ca documentul sa fie transmis organelor de ancheta.


 

Comunicatul emis de BNM:


"Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că în seara zilei de marţi, 6 martie 2018, a primit raportul final despre investigaţia fraudei bancare de la companiile Kroll şi Steptoe & Johnson. Documentul conţine informaţii despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A.  şi Unibank S.A..

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanţii Kroll conform procedurilor agreate cu consorţiul internaţional.

O sinteză a raportului de investigaţie, care dezvăluie cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM (http://bnm.md/). Sinteza este accesibilă în limbile engleză şi română.

Reprezentanţii companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson şi-au confirmat disponibilitatea de a colabora în continuare cu organele de anchetă moldoveneşti, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a întări baza probatorie în procedurile iniţiate pe plan intern."

 

In decembrie, BNM a publicat o sinteza a raportului Kroll 2. 

 

Sinteza, in limba engleza, care contine 57 de pagini si dezvaluie cum au fost furati banii, precum si tarile prin care acestia au circulat sau in care au ajuns a fost facuta publica pe 21 octombrie.

 

In documentul publicat figureaza tarile prin care au fost spalati banii furati din cele trei banci falimentare. De asemenea sunt descrise schemele prin care 50 de companii din grupul Shor s-au imprumutat de la institutiile financiare precum si perioadele in care au fost acordate creditele.

 

Compania Kroll a fost angajata de Guvern pentru a investiga frauda bancara, in urma caruia 1 miliard de dolari a disparut din Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Alte ştiri despre: