09:45, 16 Decembrie 2017
, PRO TV

Autoritatile ucrainene ar putea aproba extradarea lui Saakasvili in Georgia


Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili ar putea fi extadat de autoritătile ucrainene, a declarat procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutenko.


 

Saakaşvili a intrat în Ucraina în septembrie, deşi îi fusese retrasă cetăţenia ucraineană în urma unei dispute prelungite cu autorităţile de la Kiev. Georgia vrea ca el să fie extrădat, fiind inculpat în ţara sa natală pentru patru capete de acuzare, inclusiv abuz de putere. Saakaşvili spune că acuzaţiile sunt fabricate, informează Reuters, citat de Agerpres.


El este, în prezent, în libertate la Kiev, după ce un judecător ucrainean a refuzat luni să îl plaseze în arest la domiciliu. Devenit o figură a opoziţiei din Ucraina, Saakaşvili atrage mulţimi la diferite marşuri, iar uneori s-au produs ciocniri violente între susţinătorii săi şi poliţie în centrul Kievului.


În Ucraina, Saakaşvili este suspectat de susţinere a unei organizaţii criminale, însă el se apără spunând că este o acuzaţie fabricată pentru a-i fi subminată campania de a-l destitui pe preşedintele Petro Poroşenko, pe care îl acuză de corupţie. Însă şi autorităţile din ţara sa natală vor să îl prindă.


„Cea mai mare probabilitate este ca el să fie extrădat. Avem o solicitare oficială din partea ţării sale, pe care nu avem dreptul să o refuzăm”, a declarat presei procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko.

 

El a spus că data când instanţa va decide dacă va aproba sau nu solicitarea lui Saakaşvili de a primi rezidenţă în Ucraina va juca un rol în hotărârea privind extrădarea.

 

„Dacă această decizie a instanţei nu va veni în decembrie, ci la sfârşitul lui februarie, atunci cel mai probabil el va fi judecat aici”, a adăugat procurorul general.

Alte ştiri despre: