14:00, 3 August 2018
, PRO TV

Peter Michalko se arata ingrijorat de invalidarea alegerilor locale din Chisinau si spune ca la alegerile parlamentare, autoritatile au ocazia sa repare greselile pe care le-au facut - VIDEO


La alegerile parlamentare, autoritatile au ocazia sa repare greselile pe care le-au facut. O spune Peter Michalko, porta vocea Uniunii Europene, care s-a aratat ingrijorat de invalidarea alegerilor din iunie din Chisinau. Ambsadorul UE la Chisinau sustine ca in ciuda suspendarii asistentei, proiectele iniatiate pe banii europenilor vor continua.Referindu-se la localele din capitala, ambasadorul UE si-ar dori ca votul orasenilor sa fie recunoscut.

 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: “Asteptarea e ca autoritatile din RM vor gasi modul in care vointa alegatorilor din Chisinau sa fie respectata. - Autoritatile spun ca nu pot interveni in sistemul judiciar. Care ar fi alta metoda? - Este in mainile autoritatilor sa gaseasca.”

 

Cum aceasta conditie a fost mentionata si in rezolutia parlamentului european, guvernarea ar trebui sa se asigure ca alegerile parlamentare din februarie vor fi libere si corecte.

 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: “Daca vorbim de alegerile parlamentare, este firesc ca asteptarile UE si tarilor membre UE sunt pe procesul care este legat de  aceste alegeri. Campania electorala, ziua de vot si dupa, si procesul de dupa vor fi in conformitate cu standardele democratiei si ca drepturile cetatenilor vor fi respectate.“

 

Potrivit lui Michalko baniii europeni continua sa vina in tara noastra, prin intermediul zecilor de proiecte menite sa imbunatateasca viata din Moldova.

 

Peter MICHALKO, AMBASADOR UE LA CHISINAU: ”In ceea ce priveste asistenta UE, asta nu este numai asistenta macrofinanciara, in fiecare moment avem in derulare mai multe decat 150 de proiecte in fiecare regiune a RM. Deci, aceste proiecte au ca scop imbunatarirea vietii in RM si vom continua implementarea lor.”

 

Anterior, imediat dupa suspendarea asistentei macrofinanciare, liderul partidului de la guvernare Vlad Plahotniuc, spunea ca decizia UE este una politica, incorecta si serveste interesele PAS si PPDA. Cei din urma au calificat aceasta declaratie drept una bolnavicioasa. Tot atunci, presedintele Parlamentului zicea ca Moldova nu va fi afectata de lipsa banilor europeni.

 

Asistenta macrofinanciara reprezinta o finantare de 100 de milioane de euro, acordata de UE: 60 de milioane sub forma de imprumut si alte 40 sub forma de grant. Banii trebuiau debursati in trei transe, in functie de progresele inregistrate in domenii precum combaterea coruptiei, reforme in sectorul energetic, climat de afaceri sau guvernanta publica. Prima transa urma sa ajunga la inceputul lunii iulie.

Alte ştiri despre: