20:42, 13 Februarie 2018
, PRO TV

Atunci cand MoldovaGaz a cerut reducerea tarifelor cu 11 la suta a uitat sa includa profitul obtinut din neajustarea lor la timp, spun expertii - VIDEO


Atunci cand MoldovaGaz a cerut reducerea tarifelor cu 11 la suta a uitat sa includa profitul obtinut din neajustarea lor la timp. Astazi expertii in energetica au reprosat furnizorului si ANRE-ului ca nu fac publice toate costurile puse pe umerii consumatorilor. Cei din urma spun ca nu comenteaza niciun fel de declaratii, iar tarifele vor fi revizuite in curand.


 

Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE:Reglementatorul include in tarife 4 procente de pierderi in reteaua de distributie. Un punct procentual echivaleaza 1,8 milioane de doalri. “

 

Dupa ce ne-au spus ca gazul ar trebui sa se ieftineasca in medie cu 30 la suta, astazi specialistii energetici constata ca Moldova suporta pierderi exagerate in retea.

 

Sergiu UNGUREANU, ACTIVIST: “Pierderile in Moldova sunt mai mari de 7-8 ori decat in alte tari.”

 

Tot ei zic ca in reducerea promisa de MoldovaGaz nu se includ si devierile formate din cauza pretului scazut la resursele energetice pe piata internationala si facturile achitate de consumatori. Iar devalorizarea dolarului, la fel, ar fi contribuit la acumularea surplusului de un miliard si jumatate de lei pe parcursul ultimilor doi ani, lucru pe care institutia nu l-ar fi luat in considerare.

 

Sergiu TOFILAT, EXPERT IN ENERGETICA:Daca noi vrem sa vedem noile tarife la gaz trebuie sa ne clarificam care sunt devierile acumulate.“

 

Expertii i-au mai reprosat Agentiei ca nu publica toate cheltuielile pe care le face furnizorul pentru intretinerea infrastructurii si au venit cu un apel adresat guvernului si ministerului economiei in care cer sa apere interesele cosumatorilor.

 

Anterior, Pavel Filip spunea ca existe premise pentru o reducere de 20 la suta. Ultima data tarifele la gazele naturale au fost modificate in 2016. Consumatorii casnici achita 6 lei si 14 bani pentru un metru cub de gaz. Moldova cumpara aproape tot gazul necesar din Rusia. 

Alte ştiri despre: