10:23, 11 Octombrie 2017
, PRO TV

Acuzat ca ar fi influentat concursul pentru sefia ANI, Andrian Candu ii da replica lui Carnat: " Ii inteleg frustrarea, s-a autoidentificat ca fiind slab"


Andrian Candu respinge acuzatiile lui Teo Carnat, precum ca s-ar fi implicat in organizarea concursului pentru functia de presedinte al ANI sau ar fi influentat desfasurarea concursului.


 

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: " În calitate de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea şi desfăşurarea concursului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), precum şi oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcţiilor de demnitate publică. 

 

Singurul obiectiv al Parlamentului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcţională. Avem nevoie de asanarea sistemului şi eliminarea corupţiei pentru urmarea cu succes a parcursului european şi dezvoltarea ţării. 

 

Am dreptul şi chiar obligaţia morală de a expune public poziţia faţă de gradul de implementare a legilor. Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaţ s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuşi, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaţ, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înţeleg frustrarea dumnealui în aceste condiţii. 

 

Am probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine faţă de corupţia şi abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. A fost nevoie de voinţă politică şi curaj pentru votarea pachetului de integritate,  inclusiv a Legii integrităţii, aprobată în 2017. În aceste condiţii, nu pot rămâne indiferent faţă de funcţionalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrităţii. 
Oricât de dificilă nu ar părea sarcina de a numi o persoană cu o reputaţie impecabilă, cu autoritate şi credibilitate pentru această funcţie, am încredere că asemenea persoane vor aplica pentru postul de preşedinte ANI. "


Teo Carnat si-a dat demisia din functia de membru al Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa ce a candidat la functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate si a picat testarea la poligraf, Carnat a decis sa plece si din CSM.


Potrivit Ziarului de Garda, Teodor  Carnat si Victor Stratila au obtinut cel mai mare punctaj in urma probelor. Teodor Carnat este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 2013. Anterior, Carnat a fost consilier municipal in Chisinau. Acesta a mai detinut functia de director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

Alte ştiri despre: